Αίσθηση στους αναγνώστες της έγκριτης βρετανικής εφημερίδας «Guardian« έχει προκαλέσει το άρθρο του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.
Τα σχόλια είναι δεκάδες (ήδη νωρίς το πρωί ξεπερνούσαν τα 140), και τα περισσότερα μακροσκελή και βασισμένα σε επιχειρήματα είτε υπέρ είτε κατά των λεγομένων του Τσίπρα. Περισσότεροι από τους μισούς αναγνώστες της εφημερίδας μοιάζουν να συμφωνούν με όσα υποστηρίζει, δεν είναι λίγοι όμως και εκείνοι που ζητούν διευκρινίσεις ή σχολιάζουν με σκωπτικό ύφος, ενώ αρκετοί εμμένουν ότι η χρεοκοπία και η έξοδος από το ευρώ αποτελεί την καλύτερη λύση για τους ταλαιπωρημένους Έλληνες πολίτες.
Απορίες κυρίως δημιουργεί το τμήμα εκείνο του άρθρου του κ.Τσίπρα που κάνει λόγο για ένα σχέδιο το οποίο «οδηγήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες στην ανάκαμψη. Θα θέσει ως προτεραιότητα τις ανάγκες εργατών, των συνταξιούχων και των ανέργων και όχι των πολυεθνικών εταιριών και των χρεοκοπημένων τραπεζιτών»
«Κρίμα που από το σχέδιό σας λείπουν οι λεπτομέρειες. Ποια είναι πραγματικά η εναλλακτική που προτείνετε; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η λιτότητα τιμωρεί τους αθώους στην Ελλάδα. Καλύτερη θα ήταν εκείνους μια χρεοκοπία. Το πραγματικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι οι πολιτικοί. Κανένα σχέδιο για αναγέννηση της οικονομίας δεν πρόκειται να πετύχει αν δεν ανέβει στη εξουσία μία έστω κάπως αξιοπρεπής κυβέρνηση.», αναφέρει ένας από τους πρώτους διαδικτυακούς αναγνώστες που έσπευσαν να σχολιάσουν το άρθρο στον ιστότοπο της εφημερίδας.
«Το συνειδητοποιείτε ότι μιλάει για μαρξιστικό κομμουνισμό εδώ, έτσι;» αναφέρει ένας άλλος. Και υποστηρίζει: «Είναι πραγματικά εκπληκτικό πώς το σοβιετικό πείραμα από το οποίο η Ελλάδα ήταν αρκετά τυχερή ώστε να γλιτώσει, αποτελεί την ιδέα του Αλέξη Τσίπρα για τη λύση στο ελληνικό πρόβλημα».
Παρόμοιες ή άλλες απορίες για την πρακτική λύση που προτείνει ο κ.Τσίπρας εκφράζουν και άλλοι αναγνώστες. «Ο Τσίπρας καταφέρνει να σκιαγραφήσει το πρόβλημα και τη λύση ενώ παράλληλα καταφέρνει να αποφύγει οποιαδήποτε αναφορά στον πραγματικό τρόπο να βγει κανείς από αυτό το καπιταλιστικό χάος, που είναι ουσιαστικά ο σοσιαλισμός. Μιλάει άραγε για τον σοσιαλισμό όπου η κοινωνία κυβερνάται από πολύ σοφούς (συνήθως μουσάτους ) διανοούμενους που χρησιμοποιούν τη δύναμη του κράτους για να μοιράζουν τον πλούτο με δικαιοσύνη και ισότητα ανεξαρτήτως πολιτικών επιρροών; Ή μήπως μιλάει για τον εφαρμοσμένο σοσιαλισμό, όπως εκείνο των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων που οι πραγματικά ξύπνιοι μοιράζουν τον κυβερνητικό κορβανά στα φιλαράκια τους;», διερωτάται ένας άλλος.
Μεγάλο μέρος των σχολιαστών υποστηρίζουν το ενδεχόμενο μιας χρεοκοπίας ως την πλέον ανώδυνη μακροπρόθεσμα λύση για τους Έλληνες. «Πιστεύω ότι ο Αλέξης χάνει το νόημα, δεν μπορείς να αλλάξεις ένα διαφθαρμένο σύστημα εκ των έσω. Πες στην ΕΕ και στους τραπεζίτες να πάνε στον διάβολο και κήρυξε χρεοκοπία. Κατά διαόλου πάτε ούτως ή άλλως. Όταν βγείτε από το παλιό, διεφθαρμένο σύστημα μπορείτε να ξαναρχίσετε να οικοδομείτε και να επανεθνικοποιείτε. Κάνοντας αυτό, θα ανάψετε και πάλι την φλόγα της πραγματικής δημοκρατίας στην Ευρώπη. Δεν πιστεύω ότι θα μείνετε για καιρό μόνοι σας. Υπάρχουν πολλές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη που θα αντιμετωπίζουν το ίδιο δίλημμα και πολλές άλλες που θα προσεγγίζουν σε αυτό.
Το ισχύον σύστημα μας σέρνει όλους στον πάτο όποτε το άλμα προς τα κάτω δεν θα είναι και πολύ μεγάλο», γράφει κάποιος.
Δεν λείπουν βεβαίως και εκείνοι που εμμένουν ότι η Ελλάδα πρέπει να ανασκουμπωθεί και να δεχτεί τη λιτότητα πληρώνοντας όσα της αναλογούν, κάνοντας μάλιστα ορισμένοι ειδική μνεία στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία η οποία όπως αναφέρουν ορισμένοι «καταχωνιάζει χρήματα και δεν συνεισφέρει στη λύση του προβλήματος».