Ο κορυφαίος στρατιωτικός αναλυτής του Ινστιτούτου της Ουάσιγκτον για την Αμερικανική Πολιτική στη Μέση Ανατολή Εχούντ Γιάαρι μίλησε στο «Βήμα» για τις δυσκολίες μιας ενδεχόμενης επίθεσης του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν και εξήγησε ότι τίποτα δεν συμβαίνει χωρίς να το γνωρίζουν οι ΗΠΑ.

Οι βασικοί σύμμαχοι του Ισραήλ και του Ιράν, οι ΗΠΑ και η Ρωσία αντίστοιχα, πώς θα έβλεπαν μια ισραηλινή επιδρομή;
«Η Ρωσία είναι μεν σύμμαχος του Ιράν, όμως δεν θέλει η Τεχεράνη να έχει πυρηνικά όπλα. Είναι αξιοσημείωτο ότι παρά την υπογραφή συμβολαίου να προμηθεύσει το Ιράν με τους πολύ δυνατούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-300 αρνείται, σε βαθμό που η Τεχεράνη καταγγέλλει αθέτηση της σχετικής συμφωνίας της με το Κρεμλίνο. Οσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν το Ισραήλ ετοιμάζεται όντως να επιτεθεί στο Ιράν, σίγουρα το γνωρίζουν μέσω της αντικατασκοπίας τους. Οι Αμερικανοί γνωρίζουν όλες τις ισραηλινές κινήσεις. Ετσι, παρασκηνιακά, είτε θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν μια επίθεση τη δεδομένη στιγμή είτε θα εγκρίνουν την κίνηση του Ισραήλ. Ιστορικά το Ισραήλ έχει ενεργήσει πολλές φορές χωρίς το «πράσινο φως» των Αμερικανών».

Είναι δυνατή η πλήρης καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν;
«Δεν γνωρίζω τα σχέδια του Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός είναι μεν ικανός να καταφέρει ένα συντριπτικό πλήγμα στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, όχι όμως και να τις καταστρέψει εντελώς. Οι Ισραηλινοί δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν επαναλαμβανόμενα χτυπήματα. Ουσιαστικά θα πρέπει μάλλον να αρκεστούν σε μια συντονισμένη αποστολή εξαιτίας της μεγάλης απόστασης μεταξύ Ισραήλ και ιρανικών στόχων. Και πάλι θα είναι μια πολύ δύσκολη και κολοσσιαία επιχείρηση, για την οποία πάντως οι Ισραηλινοί εξετάζουν τις στρατηγικές τους επιλογές εδώ και χρόνια».
Ποια θα μπορούσε να είναι η ανταπάντηση της Τεχεράνης;
«Η πρώτη της κίνηση θα ήταν μαζικές ρίψεις πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, όπως οι Shahab 3, με την ελπίδα η ισραηλινή αντιπυραυλική ασπίδα να μην μπορέσει να «πιάσει» κάποιους από αυτούς. Επίσης θα πυροδοτήσει μπαράζ εκτοξεύσεων πυραύλων από τον Λίβανο και από τη Λωρίδα της Γάζας, που παρά το μικρό τους μέγεθος, εξαιτίας της εγγύτητάς τους, ίσως είναι ακόμη πιο επικίνδυνοι για το Ισραήλ. Επειτα μπορούν να εντατικοποιήσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε ισραηλινούς και εβραϊκούς στόχους. Αυτή η επιλογή θέτει το δίλημμα τού εάν οι Ιρανοί θα κινηθούν και εναντίον αμερικανικών στόχων στην περιοχή, πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στη Σαουδική Αραβία – οπότε θα έχουν και την Αμερική στην πλάτη τους, πράγμα που δεν νομίζω ότι θέλουν – και εάν θα κλείσουν τα στενά του Ορμούζ. Αυτό μπορεί να γίνει με μεγάλη ναρκοθέτηση, μεταξύ άλλων, αλλά δεν έχουν τη δύναμη να κρατήσουν κλειστά τα στενά για καιρό. Εξάλλου, το Ιράν διαθέτει κυρίως το πετρέλαιό του μέσω λιμενικών σταθμών και δεξαμενόπλοιων. Συνεπώς αν κλείσει τα στενά του Ορμούζ θα είναι σαν να πυροβολεί τα πόδια του: δεν θα μπορεί να εξάγει πια το πετρέλαιό του».

Μια ισραηλινή επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε πετρελαϊκή κρίση;
«Τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς υπάρχει εξάμηνη επάρκεια. Συνεπώς μπορεί να μην υπάρξει καν ενεργειακή κρίση. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν θα συνέστηνα τις επενδύσεις σε πετρελαϊκές μετοχές αυτή την περίοδο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ