Το πέταγμα των χαρταετών είναι πανάρχαια συνήθεια στην Κίνα, αλλά βρίσκει καινούργια χρήση χάρη σε ένα νέο πρόγραμμα: μαθαίνει τους κινέζους πολίτες να χειρίζονται χαρταετούς οι οποίοι ελέγχουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και κερδίζει ολοένα περισσότερους «οπαδούς» στο Πεκίνο.
Οι χαρταετοί είναι εξοπλισμένοι με μικρούς αισθητήρες που ανιχνεύουν ρύπους, όπως το μονοξείδιο του άνθρακα, επικίνδυνες οργανικές ενώσεις και αιωρούμενα σωματίδια, ενώ διαθέτουν φωτισμό LED που αναβοσβήνει σε διάφορα χρώματα, ανάλογα με τους ρύπους που ανιχνεύονται.
Ετσι, αν αυτός που πετάει τον χαρταετό δει τα φώτα να γίνονται ροζ, αυτό σημαίνει ότι η ποιότητα του ατμοσφαιρικού αέρα είναι η χειρότερη δυνατή, ενώ αν τα φώτα γίνουν πράσινα, σημαίνει το ακριβώς αντίθετο. Ολα τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο χαρταετός κατά τη διάρκεια της σύντομης πτήσης του αποθηκεύονται σε μια μικρή κάρτα μνήμης.
Το πρόγραμμα «Float», όπως ονομάζεται, είναι ένας νέος τρόπος περιβαλλοντικής παρακολούθησης με τον οποίο μπορούν οι ίδιοι οι κινέζοι πολίτες να ελέγχουν την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν. Το Πεκίνο είναι άλλωστε η πόλη με την μεγαλύτερη ίσως ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο, ενώ τα στοιχεία για τη ρύπανση που δημοσιεύει η κινεζική κυβέρνηση είναι τις περισσότερες φορές «επιλεκτικά».
Για τον σκοπό αυτό, μάλιστα, συγκεντρώθηκαν περίπου 3.500 ευρώ προκειμένου να οργανωθούν εργαστήρια όπου οι κάτοικοι του Πεκίνου θα μαθαίνουν να φτιάχνουν και να πετούν τους χαρταετούς. Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν τα εργαστήρια ήταν Κινέζοι, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, ηλικίας από 40 ως 70 ετών, οι οποίοι φαίνεται ότι απολαμβάνουν το συγκεκριμένο σπορ. Στην Κίνα υπάρχει άλλωστε μακρά παράδοση στην κατασκευή και στο πέταγμα χαρταετών.
Πολλοί είναι εκείνοι που καταφεύγουν στη λύση του χαρταετού για τον έλεγχο της περιβαλλοντικής ρύπανσης, ενώ πληθαίνουν οι μετρήσεις που δημοσιεύονται από ξένες πρεσβείες στην κινεζική πρωτεύουσα, με κυριότερες εκείνες των αμερικανικών διπλωματικών αποστολών που συναγωνίζονται πλέον σε αξιοπιστία τις μετρήσεις του κρατικού μηχανισμού, τις οποίες δεν εμπιστεύονται πολλοί.
Η άποψη των δημιουργών για το θέμα, πάντως, έχει ήδη αναρτηθεί στο Ιντερνετ: «Η ποιότητα του αέρα είναι ένα σοβαρό θέμα που επηρεάζει πόλεις με γρήγορη εκβιομηχάνιση, όπως το Πεκίνο. Αποτελεί ένα ζήτημα για το οποίο η κυβέρνηση σωπαίνει υπό τον φόβο της κριτικής και της λαϊκής διαμαρτυρίας».