Η υπηρεσία Google Maps προσφέρει εντυπωσιακές εικόνες από τις καλύβες-ξύλινα καταφύγια των εξερευνητών του νότιου πόλου, σερ Έρνεστ Σάκλετον και Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ. Τα προκατασκευασμένα καταφύγια των προαναφερθέντων εξερευνητών στήθηκαν το 1908 και το 1911 αντίστοιχα και αποτέλεσαν τη βάση των αποστολών τους κατά την προσπάθεια τους να φτάσουν στο Νότιο Πόλο.
Οι πλήρως πανοραμικές, εύρους 360 μοιρών, φωτογραφίες, επιτρέπουν στους χρήστες που επισκέπτονται την ιστοσελίδα να περιεργαστούν τον εξοπλισμό αλλά και τις προμήθειες των εξερευνητών.
Οι καλύβες, που δείχνουν σε πολύ καλή κατάσταση, έχουν συντηρηθεί πρόσφατα από το Ίδρυμα Κληρονομιάς της Ανταρκτικής, που εδρεύει στη Νέα Ζηλανδία, σε συνεργασία με την Google . Ακόμα μεγαλύτερη σημασία αποκτά η πρωτοβουλία αυτή, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέχρι πρότινος συμπεριλαμβάνονταν στη Λίστα με τα Απειλούμενα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στην καλύβα του Σάκλετον, που μαζί με την εννεαμελή ομάδα του είχε εγκατασταθεί στο ακρωτήριο Ρόυντς, μπορεί κανείς να δει προσωπικά αντικείμενα των εξερευνητών όπως για παράδειγμα τα περίπου 5.000 βιβλία και έγγραφα που είχαν πάρει μαζί τους καθώς και ρούχα ή κονσέρβες, διατηρημένα σε άριστη κατάσταση χάρη στις πολικές θερμοκρασίες.
Η ομάδα του Σάκλετον είναι η πρώτη στην ιστορία που κατόρθωσε να σκαρφαλώσει στο περίφημο όρος Έρεβος, το νοτιότερο ενεργό ηφαίστειο της Γης. Δυστυχώς όμως λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και της έλλειψης προμηθειών αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια και να επιστρέψουν προτού καταφέρουν να φτάσουν στο νότιο πόλο. Η προσπάθεια ωστόσο δε θεωρήθηκε αποτυχία αφού κανείς άλλος δεν είχε φτάσει μέχρι εκεί και έτσι στην επιστροφή τους υποδέχθηκαν σαν ήρωες.
Στη βάση του εξερευνητή Σκοτ, που κατασκευάστηκε στο ακρωτήριο Έβανς, τρία χρόνια μετά από εκείνη του Σάκλετον, προσφέρεται στο χρήστη η δυνατότητα να θαυμάσει τα πάνω από 8000 αντικείμενα που τον συνόδευαν στη, μάλλον άτυχη, περιπέτεια του.
Ο Σκοτ κατάφερε τον Ιανουάριο του 1912, μαζί με τέσσερις συντρόφους του, να φτάσει στο νότιο πόλο. Όμως, εκεί τον περίμενε ήδη η ομάδα του Νορβηγού Ρόαλντ Αμούντσεν. Επιπλέον, λόγω του παγετού, η αποστολή δυστυχώς δεν κατόρθωσε να επιστρέψει.
Προς ανάμνηση λοιπόν της προσπάθειας τους, όπως δήλωσε η Google, οι άνθρωποι της σημερινής εποχής θα έχουν την ευκαιρία να δουν, και μάλιστα με τρόπο αρκετά παραστατικό και αληθοφανή, «πως έζησαν για μήνες οι συγκεκριμένοι άνθρωποι». Στην ίδια σελίδα υπάρχουν εικόνες με τις σημαίες που έχουν υψώσει ομάδες που έχουν φτάσει μέχρι εκεί καθώς και από την αποικία της φυλής πιγκουΐνων Adelie που ζει στην Ανταρκτική.