Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενημέρωσε την Τετάρτη ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Άναν ο οποίος είχε τις προηγούμενες ημέρες επαφές με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη στην Δαμασκό, καθώς και στο Ιράν και στο Ιράκ, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για την εξεύρεση λύσης στην εμφύλια κρίση στη Συρία.

Ο Άναν είπε πως συμφώνησε με το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ σε μια προσέγγιση για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία παρουσίασε το δικό της σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, αν και η Γαλλία και η Βρετανία το αντιμετώπισαν με σκεπτικισμό και δηλώνουν ότι θα καταθέσουν το δικό τους σχέδιο.

Το σχέδιο του Άναν που θα εφαρμοζόταν από τις αρχές Απριλίου και προέβλεπε περίπου 300 αόπλους στρατιωτικούς παρατηρητές ουσιαστικά ήταν θνησιγενές και είναι πλέον νεκρό γράμμα.

Ωστόσο, παρά τις συνεχείς προσπάθειες, καμία διπλωματική λύση δεν έχει ευοδωθεί και το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι διχασμένο με ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία να πιέζουν για λύσεις και τη Ρωσία και την Κίνα να αντιτίθενται σε έξωθεν επιβεβλημένα σχέδια.

Η εντολή της αποστολής λήγει στις 20 Ιουλίου (η Ρωσία πρότεινε τρίμηνη παράταση) και ο Μπαν Γκι-Μουν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, προτείνει πλέον να δοθεί έμφαση σε πολιτική λύση και στην αντιμετώπιση της διογκούμενης ανθρωπιστικής κρίσης.

Αποσκίρτησε διπλωματικός

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο πρεσβευτής της Συρίας στο Ιράκ φέρεται να αποσκίρτησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την βίαιη καταστολή από τις ένοπλες δυνάμεις, με διαταγές του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, της εξέγερσης εναντίον του προέδρου, ανέφεραν πηγές της συριακής αντιπολίτευσης.

Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία, ο Ναουάφ αλ Φάρες, ο οποίος διατηρούσε στενές σχέσεις με το μηχανισμό ασφαλείας της Συρίας, θα είναι ο πρώτος ανώτατος Σύρος διπλωμάτης ο οποίος εγκαταλείπει το καθεστώς.

Η αντιπολίτευση εκτιμά ότι είναι η αρχή και ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι διπλωμάτες.

Ο Αλ Φαρές κατάγεται από τη Ντέιρ αλ Ζορ όπου ο στρατός έχει διεξάγει αιματηρότατες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται δε για σουνίτη μουσουλμάνο, όπως είναι η πλειοψηφία των κατοίκων της χώρας. Ο Άσαντ ανήκει στην μειονότητα των αλαουιτών μουσουλμάνων που κατέχουν όμως ισχυρές θέσεις στον κρατικό μηχανισμό.

Κανονικά οι παραδόσεις οπλισμού

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, που παρουσίασε το δικό της σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επίλυση της κρίσης στη Συρία, φέρεται αποφασισμένη να συνεχίσει την παράδοση όπλων αεράμυνας προς τη Δαμασκό, ανέφερε Ρώσος αξιωματούχος.

Μιλώντας στο Interfax, ο υποδιευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας στρατιωτικής συνεργασίας, Βιάτσεσλαβ Τζιρκάλν, επισήμανε ότι το σχετικό συμβόλαιο θα εκτελεστεί κανονικά και ότι τα εν λόγω όπλα έχουν «αποκλειστικά αμυντικό χαρακτήρα». Κανονικά θα εκτελεστεί και συμβόλαιο του 2008 για επισκευή ελικοπτέρων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα όσα είναι γνωστά, η κατάρριψη του τουρκικού αναγνωριστικού αεροσκάφους RF-4 στα ανοικτά των συριακών ακτών έγινε από τα ρωσικά αντιαεροπορικά που κατέχει η Συρία.

Η Μόσχα φιλοξενεί τις τελευταίες ημέρες και στελέχη της συριακής αντιπολίτευσης για συζητήσεις σχετικά με την επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Παραταύτα, το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο ανέφερε ότι η ρωσική υποστήριξη στην Δαμασκό επιτρέπει στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να συνεχίζει τη βία, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο νέος πρόεδρος του Συμβουλίου, Άμπντελ Μπάσετ Σάιντα.

Νέες αιματηρές συγκρούσεις

Την Τετάρτη καταγράφηκαν συγκρούσεις στη συνοικία Κάνταμ στην Δαμασκό, ενώ σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν ως το μεσημέρι σήμερα σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατιωτών στο Χαλέπι.

Ανεπιβεβαίωτες παρέμεναν οι πληροφορίες πως 11 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας με στόχο όχημα του στρατού στην Ιντλίμπ.

Κατά το Παρατηρητήριο, την Τρίτη σκοτώθηκαν 82 άνθρωποι: 30 άμαχοι, 26 στρατιωτικοί και 26 λιποτάκτες.