Ετοιμη να παρακάμψει τις ιστορικές υποχρεώσεις της με την ΕΕ στο πλαίσιο των κοινοτικών συνθηκών είναι η Βρετανία και να επιβάλλει αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα με στόχο να ελέγξει την είσοδο μεταναστών από την Ελλάδα σε περίπτωση που η χώρα μας αναγκαστεί να βγει από το ευρώ.
Σύμφωνα ειδικότερα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian» ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι οι υπουργοί του εξέτασαν τις νομικές παραμέτρους που θα επέτρεπαν στη Βρετανία να στερήσει από τους Ελληνες το – θεμελιώδες – δικαίωμά τους να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ, αν η κρίση της ευρωζώνης οδηγήσει σε «πιέσεις και εμπόδια».
Μιλώντας στην Κάτω Βουλή του Κοινοβουλίου του Ηνωμένου Βασιλείου ο βρετανός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί του έχουν καταρτίσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για «όλα τα είδη των διαφορετικών περιπτώσεων».
Βάσει πάντα του Guardian το χειρότερο σενάριο είναι εκείνο που καλύπτει την περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, το οποίο θα πυροδοτούσε κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και συνεπακόλουθη φυγή εκτατοντάδων χιλιάδων πολιτών οι οποίοι – βάσει της θεμελιώδους αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των ατόμων – έχουν δικαίωμα να εγκατασταθούν σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ. Για να εμποδίσει αυτό το «επικίνδυνο» ρεύμα η Βρετανία είναι έτοιμη να λάβει όλα τα μέτρα.
«Θα έκανα τα πάντα για να διατηρήσω την ασφάλεια της χώρας, να κρατήσω το τραπεζικό σύστημα δυνατό, να κρατήσω την οικονομία μας ισχυρή. Αλλωστε, για έναν πρωθυπουργό, αυτό είναι το κύριο και πρώτιστο καθήκον» είπε ο Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος, ερωτηθείς από τον εκπρόσωπο των Εργατικών Κιθ Βαζ εάν θα έθετε περιορισμούς στους Ελληνες να ταξιδέψουν στη Βρετανία, απάντησε ότι θα προετοιμαζόταν ώστε να βρει την εξουσία και να «κλείσει την πόρτα».
«Ελπίζω να μην φτάσουμε ως εκεί» είπε ωστόσο ο Κάμερον. «Αλλά, όπως το αντιλαμβάνομαι, οι νομικές εξουσίες υπάρχουν σε περίπτωση συγκεκριμένων πιέσεων και εμποδίων» συνέχισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να σχεδιάζεις, πρέπει να έχεις σχέδια έκτακτης ανάγκης, να είσαι έτοιμος για όλα – υπάρχει τόση αβεβαιότητα στον κόσμο. Αλλά ελπίζω ότι όλα αυτά δεν θα χρειαστούν».
Ο σχεδιαζόμενος – και παράνομος σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο – αποκλεισμός των Ελλήνων από τη Βρετανία προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Από τους επικριτές των προθέσεων της κυβέρνησης Κάμερον εναντίον των Ελλήνων, ήταν από την αρχή ο πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Εργατικών Ντένις Μακσέιν ο οποίος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τέτοιες τακτικές προκαλούν ένταση. «Και σαφώς, εάν απαγορεύσουμε σε κάθε Ελληνα να έρθει στη Βρετανία, οι Ελληνες θα απαγορεύσουν σε κάθε Βρετανό να πάνε στην Ελλάδα – εξαιρετικός τρόπος για να αρχίσει κανείς την περίοδο των διακοπών» πρόσθεσε με ειρωνεία.