Η Συρία βρίσκεται σε κατάσταση ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου και η κυβέρνηση έχει χάσει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων πόλεων, αναφέρει ο αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ για τις ειρηνευτικές αποστολές Ερβέ Λαντσού. Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται αυτή η άποψη από επίσημα χείλη.
«Ναι, θεωρώ πως μπορούμε να το πούμε αυτό», είπε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ο Λαντσού, απαντώντας στην ερώτηση εάν η σύρραξη στη Συρία μπορεί να χαρακτηρίζεται πλέον εμφύλιος πόλεμος.
«Σαφώς, ό,τι συμβαίνει είναι πως η κυβέρνηση της Συρίας έχει απολέσει ορισμένα εκτεταμένα τμήματα εδάφους σε αρκετές πόλεις και προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο στις περιοχές αυτές από την αντιπολίτευση» τόνισε.
«Το επίπεδο της βίας έχει αυξηθεί σημαντικά», δήλωσε ο Λαντσού, ο οποίος πρόσθεσε πως η σημερινή επίθεση εναντίον των παρατηρητών του Οργανισμού στη Συρία ήταν «μία σκόπιμη ενέργεια».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονταν την ώρα που οι παρατηρητές του ΟΗΕ που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία ανακοίνωναν πως τρία από τα οχήματά τους «δέχθηκαν πυρά» κοντά στην κοινότητα της Χάφα, στην επαρχία της Λαττάκειας.
«Οι παρατηρητές του ΟΗΕ, οι οποίοι προσπαθούσαν να μεταβούν στην Χάφα, χρειάσθηκε να αντιμετωπίσουν ένα εξαγριωμένο πλήθος και να γυρίσουν πίσω. Τρία από τα οχήματα του ΟΗΕ δέχθηκαν πυρά ενώ κατευθύνονταν πως την περιοχή του Ιντλίμπ» βορειότερα, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Αποστολή Παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία (Misnus).
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται πως δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατόν να καθορισθεί από πού προέρχονταν τα πυρά. «Όλοι οι παρατηρητές βρίσκονται τώρα στη βάση τους σώοι και αβλαβείς» προσθέτει το κείμενο, ενώ τονίζεται πως «οι παρατηρητές πασχίζουν από τις 7 Ιουνίου να μεταβούν στην Χάφα, όμως παρεμποδίζονται από τις βιαιότητες που συνεχίζονται στην περιοχή».
Από την πλευρά του το συριακό πρακτορείο SANA κατηγορεί τους παρατηρητές πως ανέτρεψαν ένα όχημα κατοίκων της γειτονικής στην Χάφα κοινότητας Σιρ, «τραυματίζοντας τρεις εξ αυτών».
«Οι κάτοικοι της περιοχής της Λαττάκειας προσπάθησαν να διηγηθούν τα δεινά που υφίστανται από τη δράση των ενόπλων ομάδων σε μία ομάδα παρατηρητών που διέρχονταν από την κοινότητα. Όμως εκείνοι δεν τους άκουσαν και τους εμβόλισαν με ένα από τα οχήματά τους» τονίζει το πρακτορείο.
Τα μέλη του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που αποτελείται κυρίως από λιποτάκτες του τακτικού στρατού, υποχώρησαν από την σουνιτική πόλη Χάφα υπό την πίεση των κυβερνητικών δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε εκπρόσωπος των ανταρτών.
«Ο σφοδρός βομβαρδισμός από το πυροβολικό ανάγκασε τους εναπομείναντες 200 αντάρτες που υπερασπίζονταν την Χάφα να υποχωρήσουν. (Στη Χάφα) έχουν μείνει αρκετές χιλιάδες άμαχοι χωρίς κανέναν να τους προστατεύσει από τις πολιτοφυλακές των αλαουιτών που έχουν περικυκλώσει την πόλη» δήλωσε ο Σελίμ αλ Όμαρ σε τηλεφωνική του επικοινωνία από την Λαττάκεια, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Χάφα.
Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ Χίλαρι Κλίντον δήλωσε πως θα είναι δύσκολο να παραταθεί η αποστολή του ΟΗΕ στη Συρία πέραν του Ιουλίου, οπότε λήγει η περίοδος της διάρκειάς της.
«Εάν δεν υπάρξει ορατή αλλαγή τον Ιούλιο, θα είναι πολύ δύσκολο να παρατείνουμε μία αποστολή που όλο και περισσότερο καθίσταται επικίνδυνη για τους παρατηρητές μας στην περιοχή» τόνισε η Κλίντον σε παρέμβασή της σε κέντρο μελετών στην Ουάσιγκτον.
Η ίδια τόνισε πως οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι τα φορτία όπλων που παραδίδονται στη Συρία δεν έχει καμία σχέση με τη σύρραξη είναι «ψέμα» και εξέφρασε την ανησυχία της για τις πληροφορίες ότι η Μόσχα ενδέχεται να εξοπλίζει με ελικόπτερα το συριακό καθεστώς.
«Έχουμε έλθει σε σύγκρουση με τη Ρωσία για να σταματήσουν οι προμήθειες όπλων στη Συρία. Συχνά μάς διαβεβαιώνουν πως δεν θα πρέπει να ανησυχούμε -πως τα φορτία αυτά δεν έχουν σχέση με τις δραστηριότητες της συριακής κυβέρνησης στο εσωτερικό. Αυτό είναι ψέμα» τόνισε η Κλίντον σε ομιλία της στο κέντρο μελετών.
«Ανησυχούμε για τις τελευταίες πληροφορίες πως ελικόπτερα μεταφέρονται στη Συρία από τη Ρωσία, κάτι που θα προκαλέσει μία πολύ δραματική κλιμάκωση στη σύρραξη» τόνισε.
Παράλληλα, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Κάθριν Άστον, δήλωσε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν αποτελεί τη μόνη λύση για να σταματήσει η βία στη Συρία.
«Η υλοποίηση του σχεδίου σίγουρα δεν είναι εύκολη και η βιωσιμότητά του έχει αμφισβητηθεί, αλλά παρ’ όλες τις προκλήσεις, μέχρι στιγμής αντιπροσωπεύει την καλύτερη οδό προς τα εμπρός», επεσήμανε η Άστον στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μιλώντας στην ολομέλεια του σώματος στο Στρασβούργο.
«Καμία άλλη εναλλακτική λύση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει κάποιο είδος διεθνούς υποστήριξης» πρόσθεσε, καλώντας την Κίνα και τη Ρωσία να παράσχουν βοήθεια στη διεθνή κοινότητα «για την ενοποίηση και την άσκηση πιο δραστικών πιέσεων».