«Εχουμε κόψει τα εστιατόρια και πηγαίνουμε βόλτες με τα πόδια. Αντί για δύο μπίρες πίνουμε μία. Χάσαμε αγοραστική δύναμη και έχουμε την αίσθηση ότι πηγαίνουμε προς τα πίσω. Αγοράζω πλέον περισσότερα λαχανικά αντί για ψάρι που είναι ακριβό. Αναγκάστηκα να προσαρμόσω τη ζωή μου στα λιγότερα. Αύριο (σ.σ.: Παρασκευή) που είναι γιορτή, δεν θα φάμε παέγια στο εστιατόριο όπως κάθε χρόνο αλλά θα πάρουμε ένα ψυγειάκι με σάντουιτς και μπίρες και θα καθήσουμε στην παραλία. Τις διακοπές τις μειώνουμε» λέει στο «Βήμα» η Κριστίνα (δεν επιθυμεί να δημοσιευτεί το επίθετό της).
«Φοβόμαστε πολύ» προσθέτει. «Καθημερινά ακούμε άσχημες ειδήσεις. Οι τράπεζες καταρρέουν και το κράτος θα τις χρηματοδοτήσει με εκατομμύρια ευρώ που δεν έχουμε. Ο κόσμος στρέφει την πλάτη στους πολιτικούς που μας έφεραν ως εδώ αλλά απολαμβάνουν ατιμωρησία, όπως και οι τραπεζίτες. Αυτό θα οδηγήσει τους ψηφοφόρους είτε στην απάθεια είτε στα άκρα».
«Ευτυχώς η δόση του στεγαστικού δανείου δεν είναι υψηλή. Ολοι γύρω μας αγόραζαν ακριβά σπίτια αλλά εμείς κρατηθήκαμε. Γνωρίζω ανθρώπους που έχασαν το σπίτι τους» μας λέει. «Ο κόσμος φοβάται. Τι θα μας συμβεί; Πριν από τρεις μήνες πίστευα ότι θα πήγαινα διακοπές αλλά τώρα δεν ξέρω. Μαθαίνουμε να ζούμε με λιγότερα λεφτά».
«Πρώτη φορά στη ζωή μου δεν γνωρίζω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον»
Αμέλια Νογέρα
«Βιώνουμε πάνω απ’ όλα μια κρίση αξιών»
Μεταφράστρια, είδε τις τιμές που χρεώνει στους πελάτες αλλά και τον όγκο των εργασιών της να μειώνονται σχεδόν στο μισό. Αφιέρωσε τον ελεύθερο χρόνο της στη συγγραφή ενός μυθιστορήματος, με τίτλο «Escrita en tu nombre» («Γραμμένη στο όνομά σου»), η ηλεκτρονική έκδοση του οποίου πωλείται στο Αmazon προς 1 ευρώ και είναι ανάμεσα στα 20 πρώτα σε πωλήσεις. Πριν από τρεις εβδομάδες απολύθηκε ο σύζυγός της από τη δουλειά του. «Τον απέλυσαν με ανήκουστο τρόπο και την επομένη η θέση του καλύφθηκε από μια στενή φίλη του αφεντικού» λέει. «Εχουμε όχι μόνο ένα αίσθημα φόβου, αδυναμίας και οργής εναντίον όσων δεν κάνουν τίποτε για να βγούμε από την κρίση, αλλά και ένα αίσθημα ότι με πρόσχημα την κρίση τα πάντα μπορεί να συμβούν. Δεν βιώνουμε μόνο μια οικονομική κρίση αλλά, πάνω απ’ όλα, μια κρίση αξιών».
Χοακίν Ριτορέ Πόνθε
Πανεπιστήμια χωρίς χρηματοδότηση
Διδάσκει Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά στο Πανεπιστήμιο του Κάντιθ, στη Νότια Ισπανία. Ανησυχεί ότι το τμήμα του θα κλείσει διότι οι κλασικές σπουδές θεωρούνται πλέον πολυτέλεια επειδή δεν είναι τόσο δημοφιλείς. «Από τις αρχές Ιουνίου οι πανεπιστημιακοί βρισκόμαστε σε απεργία» λέει. «Η κυβέρνηση αύξησε τα δίδακτρα που πληρώνουν οι φοιτητές και, χωρίς να κλείσει ευθέως σχολές, διέκοψε τη χρηματοδότηση. Η λειτουργία πλέον των σχολών συνδέεται με τον αριθμό των φοιτητών που έχουν. Το δικό μου τμήμα έχει 25 φοιτητές. Ποτέ δεν θα φθάσουμε τον στόχο των 70 που έχουν θέσει οι Αρχές. Οσοι δεν είναι μόνιμοι υπάλληλοι θα απολυθούν. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με εμάς που έχουμε μόνιμη θέση και δεν μπορούμε να απολυθούμε, αλλά ούτε και να διδάξουμε σε άλλη σχολή. Πρώτη φορά στη ζωή μου δεν γνωρίζω τι μου επιφυλάσσει το μέλλον».
Ραμόν Σάντσεθ
«Δεν εμπιστευόμαστε πλέον τις τράπεζες»
Πολιτικός μηχανικός, εργάζεται στον κατασκευαστικό τομέα ο οποίος έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση. «Είμαι τυχερός που έχω δουλειά, αλλά πολλοί συνάδελφοί μου απολύθηκαν και εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι έχασαν τη δουλειά τους. Οι νεότεροι μηχανικοί και αρχιτέκτονες μεταναστεύουν στο εξωτερικό, κυρίως στη Λατινική Αμερική όπου έχουν δουλειές οι ισπανικές κατασκευαστικές, αλλά και στη Βόρεια Αμερική, στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Οσοι δεν μεταναστεύουν είτε στρέφονται σε άλλον τομέα είτε παραμένουν άνεργοι. Η αγοραστική μας δύναμη μειώθηκε. Στην περίπτωσή μου κατά 20%, διότι η φορολογία αυξήθηκε κατά 10% και ο μισθός μου μειώθηκε κατά 10%. Τον τελευταίο καιρό προστέθηκε μια καινούργια ανησυχία: για τις τράπεζες. Οι Ισπανοί, κυρίως οι μεγαλύτεροι, είχαν συνηθίσει να βάζουν τα λεφτά τους στα ταμιευτήρια, τα οποία θεωρούνταν μια πολύ ασφαλής τοποθέτηση. Σήμερα πλέον δεν εμπιστευόμαστε τις τράπεζες και αυτό είναι νέο φαινόμενο».
Πάμπλο Ερέα
«Κάθε μέρα προσπερνάω συσσίτια απόρων»
Γραφίστας, η κρίση τον πρόλαβε από το 2009, όταν εργαζόταν ως ελεύθερος επαγγελματίας. «Η χρονιά εκείνη έκλεισε έχοντας αποφέρει 16.000 ευρώ, δηλαδή τα μισά απ’ όσα είχα κερδίσει την προηγούμενη» λέει. «Εκτοτε έχω συνεχώς δουλειά, αλλά θεωρώ την περίπτωσή μου σπάνια». Ζει στο Πουέρτο ντε Σάντα Μαρία, στη Νότια Ισπανία, και εργάζεται για μια γραφιστική εταιρεία στην Παμπλόνα, 1.000 χλμ. μακριά. «Ολα γίνονται μέσω e-mail. Από τύχη δεν μου πάνε άσχημα τα πράγματα. Η εταιρεία μου αναλαμβάνει δουλειές για τοπικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως για το εξωτερικό. Αισθάνομαι τυχερός γιατί κοιτάζω γύρω μου και η κατάσταση είναι περίπλοκη και θλιβερή. Στην περιοχή μου η ανεργία ξεπερνά το 30%. Κάθε μέρα, στην άκρη του δρόμου μου, προσπερνώ μια ομάδα 20-30 ατόμων, απόρων που στέκονται στην ουρά για να σερβιριστούν φαγητό από μια φιλανθρωπική οργάνωση που συλλέγει δωρεές από ιδιώτες».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ