Έρευνατου γερμανικού περιοδικού Spiegel υποστηρίζει πως το Ισραήλ εξοπλίζει υποβρύχια που αγοράζει -με ιδιαίτερα μάλιστα ευνοϊκούς όρους- από τη Γερμανία με πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Επισήμως, το Βερολίνο δηλώνει μέχρι στιγμής άγνοια για εξοπλισμό των σκαφών, ενώ πάγια θέση του Ισραήλ είναι ούτε να αρνείται ούτε να διαψεύδει πως είναι πυρηνική δύναμη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, υποβρύχια που ναυπηγούνται στο Κίελο από την γερμανική HDW παραδίδονται στο Ισραήλ, το οποίο έπειτα τα εξοπλίζει με πυραύλους που φέρουν πυρηνικές κεφαλές και η εκτόξευση των οποίων «επιτυγχάνεται με τη βοήθεια ενός μέχρι τώρα απόρρητου υδραυλικού συστήματος εκτόξευσης».

Όπως υποστηρίζει το Spiegel, πρόκειται για τρία υποβρύχια που έχουν ήδη παραδοθεί στο Ισραήλ και για άλλα τρία που προβλέπεται να έχουν ναυπηγηθεί μέχρι το 2017.

Μάλιστα, πάντα σύμφωνα με το περιοδικό, στο συμβόλαιο για την παράδοση του έκτου υποβρυχίου (το οποίο φέρεται να υπογράφτηκε «αρκετά πρόσφατα»), η γερμανική κυβέρνηση έχει αναλάβει να καλύψει με 135 εκατ. ευρώ το ένα τρίτο του κόστους κατασκευής.

Η καγκελαρία φέρεται να έχει επίσης συνδέσει την παράδοση του έκτου υποβρυχίου με όρους όπως την παύση της επεκτατικής εποικιστικής δραστηριότητας του Ισραήλ και την ολοκλήρωση έργου βιολογικού καθαρισμού (επίσης με γερμανική συγχρηματοδότηση) στη Λωρίδα της Γάζας. «Μέχρι στιγμής, ο Νετανιάχου δεν έχει τηρήσει τίποτε από αυτά», αναφέρει το περιοδικό.

«Οι Γερμανοί μπορούν να είναι υπερήφανοι πως έχουν διασφαλίσει για πολλά χρόνια την ύπαρξη του Ισραήλ» φέρεται να δηλώνει στο περιοδικό ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενώ επισήμως το Βερολίνο δηλώνει άγνοια, δύο πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του γερμανικού υπουργείου Άμυνας -ο πρώην υφυπουργός Λόταρ Ρουλ και ο πρώην επικεφαλής επιτελικού σχεδιασμού Χανς Ρούλε– φέρονται να δηλώνουν στο Spiegel πως «θεωρούσαν πάντοτε δεδομένο» πως τα υποβρύχια θα εξοπλίζονταν με πυρηνικά». Ο δε πρώην υφυπουργός, υποστηρίζεται, έκανε σχετικές συζητήσεις με στρατιωτικούς στο Τελ Αβίβ.