Ο νέος πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έφτασε το βράδι της Τρίτης στο Βερολίνο όπου τον υποδέχτηκε η Άνγκελα Μέρκελ, με καθυστέρηση περίπου μιας ώρας εξαιτίας της καταιγίδας που τον υποχρέωσε να αλλάξει αεροσκάφος.
Κάτω από ψιλόβροχο, ο Ολάντ έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Μπροστά σε πλήθος φωτορεπόρτερ, αντάλλαξε χειραψία και χαμόγελα με την Μέρκελ με την οποία στη συνέχεια έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Η συνέντευξη Τύπου των Μέρκελ – Ολάντ
Κοινό μήνυμα πως η Ελλάδα ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια και «θα μείνει στο ευρώ» απηύθυναν από το Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ μετά την πρώτη τους συνάντηση, τονίζοντας πως είναι απαραίτητη η τήρηση των δεσμεύσεων από πλευράς της Αθήνας.
Το θέμα της Ελλάδας ήταν από τα πρώτα στα οποία αναφέρθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου.
«Οι Έλληνες έχουν δείξει ότι επιθυμούν να παραμείνουν στο ευρώ», τόνισε η Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Η πλειοψηφία του ελληνικού λαού έδειξε στις τελευταίες εκλογές πως θέλει να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
«Πρέπει να δώσουμε στην Ελλάδα την ευκαιρία για ανάπτυξη» είπε από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ. Ο ίδιος έστειλε επίσης σαφές μήνυμα στην Αθήνα πως «η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να κάνει βήματα για την ανάπτυξη».
Η ελληνική απόφαση για εκ νέου προσφυγή στις κάλπες είναι σεβαστή, τόνισαν και οι δύο ηγέτες.
Στις νέες εκλογές, ανέφερε ο Ολάντ, οι Έλληνες «πρέπει να δείξουν πόσο τάσσονται υπέρ της Ευρώπης». «Έδωσε» μάλιστα και την ημερομηνία της κάλπης, μιλώντας για «τις εκλογές της 17 Ιουνίου».
Η Ευρώπη είναι έτοιμη να «υποστηρίξει την ανάπτυξη, αλλά οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθουν» σημείωσε.
Η ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών
Οι δύο ηγέτες αναμένεται ότι θα συζητήσουν την κατάσταση στην ευρωζώνη. Κάτω από ψιλόβροχο, ο Ολάντ έγινε δεκτός με στρατιωτικές τιμές, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο. Μπροστά σε ένα πλήθος φωτορεπόρτερ, αντάλλαξε χειραψία και χαμόγελα με την Μέρκελ με την οποία θα δώσει στη συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου. Το πρόγραμμα προβλέπει ότι κατόπιν οι δύο ηγέτες θα δειπνήσουν μαζί.
Σύμφωνα με το Βερολίνο η συνάντηση αυτή δεν στοχεύει στη «λήψη αποφάσεων» αλλά στη γνωριμία της καγκελαρίου με το νέο πρόεδρο της Γαλλίας.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ολάντ είχε τονίσει την ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης του ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμφώνου -θέση που είχε προκαλέσει την οργή της γερμανικής κυβέρνησης.
Η Μέρκελ, μετά το εμπάργκο στον Ολάντ μέχρι την εκλογή του, είχε δηλώσει πως περιμένει τον νέο Γάλλο πρόεδρο «με ανοικτές αγκάλες», προσβλέποντας σε συνεργασία μαζί του για «εμπλουτισμό» του Συμφώνου με πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη -χωρίς τροποποίησή του.
Στην ατζέντα της συνάντησης Ολάντ – Μέρκελ θα είναι και η κατάσταση στην Ελλάδα. Λίγο πριν την αναχώρησή του ο Ολάντ δήλωσε πως σκοπεύει να συζητήσει με την Γερμανίδα καγκελάριο όσα μπορούν να κάνουν για να βρουν από κοινού λύσεις, ώστε να μην θεωρείται η λιτότητα ως κάτι μοιραίο, να επιστρέψει η ανάπτυξη και να επιδειχθεί μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε σχέση με την ανησυχία που δημιουργεί η κατάσταση στην Ελλάδα.
Μιλώντας στο δίκτυο TF1 ο νέος πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας δήλωσε συγκεκριμένα: «Ανεβαίνω στο αεροπλάνο για να συναντήσω την Γερμανίδα Καγκελάριο σκοπεύοντας να της πω αυτό που σκέφτομαι για τη σοβαρότητα της κατάστασης. Να συζητήσω μαζί της για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε για να βρούμε από κοινού λύσεις, ώστε να μην θεωρείται η λιτότητα ως κάτι μοιραίο, για να επιστρέψει η ανάπτυξη και για να δείξουμε μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε σχέση στην ανησυχία που μας δημιουργεί η κατάσταση στην Ελλάδα».
Το γεγονός ότι επισκέπτεται την Γερμανίδα Καγκελάριο την ίδια μέρα της ορκωμοσίας του, ερμηνεύεται από τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές ως ενδεικτικό «του επείγοντος» με το οποίο αξιολογεί ο Φρανσουά Ολάντ την κατάσταση στην Ευρώπη.
Η συνάντηση της Τρίτης αναμένεται ότι θα εξελιχθεί σε φιλική ατμόσφαιρα ως μία «συνάντηση γνωριμίας», παρόλο που θεωρείται ότι ο καθένας θα θελήσει να οριοθετήσει τις κόκκινες γραμμές στην πολιτική του που δεν θα θελήσει να υπερβεί.