Η εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας με βασική προεκλογική θέση ότι το Δημοσιονομικό Σύμφωνο πρέπει να επανεξεταστεί ώστε να υπάρξει σαφέστερη κατεύθυνση προς την ανάπτυξη, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υπόθεση του δημοψηφίσματος στην Ιρλανδία για το ζήτημα του Συμφώνου.
Παράλληλα και οι εξελίξεις από την Ελλάδα, όπου οι εκλογές έδειξαν σαφώς ότι οι πολίτες απορρίπτουν τη συνεχή λιτότητα, δίνουν επιπλέον επιχειρήματα και θέτουν προβληματισμούς για τους Ιρλανδούς.
Όπως επισήμανε προ ημερών ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, η στάση του Ολάντ σχετικά με το Δημοσιονομικό Σύμφωνο μπορεί να επηρεάσει τη στάση των Ιρλανδών ψηφοφόρων.
Αν κρίνει κανένας από τις δημοσκοπήσεις οι Ιρλανδοί εμφανίζονται έτοιμοι να το εγκρίνουν κατά πλειοψηφία (47% υπέρ του «ναι» και 35% υπέρ του «όχι» σε μία πρόσφατη) αν και δεν λείπουν οι αναποφάσιστοι (18%).
Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια τα ιρλανδικά συνδικάτα δεν έχουν δώσει γραμμή στην ψηφοφορία για το δημοψήφισμα. Η συνομοσπονδία τους (ICTU) άφησε τα 55 συνδικάτα και τα 600.000 μέλη της να επιλέξουν ελεύθερα· τα 20 τελευταία χρόνια είχε υποστηρίξει τις ευρωπαϊκές συνθήκες.
«Η λιτότητα δεν λειτούργησε και δεν θα λειτουργήσει και πολλοί το έχουν καταλάβει. Ο άνεμος αλλάζει στην Ευρώπη και αρχίζουμε να βλέπουμε την ανάδυση μιας νέας ημερήσιας διάταξης υπέρ της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας», είχε εξηγήσει ήδη από την Πρωτομαγιά ο Ντέιβιντ Μπεγκ, γενικός γραμματέας της ICTU.
Η ίδια η κυβέρνηση της Ιρλανδίας υποστηρίζει πλέον ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που να είναι περισσότερο στραμμένο προς την ανάπτυξη, διατηρώντας πάντως τη λιτότητα. «Έχουμε τώρα μια κυβέρνηση στην Ιρλανδία που θέλει την οικονομική ανάπτυξη και έχουμε ένα νέο φίλο στην Ευρώπη που θα θελήσει το ίδιο πράγμα στην Ευρώπη», επισήμανε ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Έιμον Γκίλμορ.
Πάντως ο Γκίλμορ απέκλεισε οποιαδήποτε αναβολή του δημοψηφίσματος από φόβο μήπως τρομάξουν οι επενδυτές. «Η Ιρλανδία δεν θέλει να γίνει όπως η Ελλάδα. Γι’ αυτό πρέπει να συνεχίσουμε τη στρατηγική μας, η οποία είναι βασισμένη στην επένδυση, την ανάπτυξη και την εμπιστοσύνη που τις συνοδεύουν», υπογράμμισε.
Μία αρνητική ψήφος στο δημοψήφισμα της 31ης Μαΐου θα προκαλούσε σοκ στην Ευρώπη έστω κι αν δεν θα έθετε υπό αμφισβήτηση τη συνθήκη που υπογράφηκε στις 2 Μαρτίου στις Βρυξέλλες από 25 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ. Σημειωτέον ότι δεν απαιτείται η έγκριση όλων των μελών της ΕΕ οπότε τυπικά ένα «όχι» από την Ιρλανδία δεν θα ακυρώσει την εφαρμογή του Συμφώνου σε όσους το κύρωσαν.