Ο Ολάντ περνά τις πύλες του Μεγάρου των Ηλυσίων με 51,7%, βάσει της επίσημης ανακοίνωσης του γαλλικού υπουργείου Εσωτερικών με καταμετρημένο το 99% των ψήφων. Οι κάλπες στο σύνολο της γαλλικής επικράτειας έκλεισαν στις 21:00 (ώρα Ελλάδος) και τα exit poll έδιναν νίκη 51,8% (ινστιτούτο Ipsos) και 52% (TNS Sofres). Την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ είχε ήδη «αναγγείλει» ο βελγικός Τύπος με τα exit poll να του δίνουν ποσοστό από 52% έως 53,3%.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γαλλίας θεωρεί ότι η νίκη του στις προεδρικές εκλογές συνιστά την αρχή «ενός κινήματος που ανατέλλει παντού στην Ευρώπη και ίσως και στον κόσμο», μιλώντας την Κυριακή το βράδυ σε ένα πλήθος υποστηρικτών του στο Παρίσι.

«Είστε κάτι παραπάνω από ένας λαός που επιθυμεί την αλλαγή, είστε ήδη ένα κίνημα που ανατέλλει παντού στην Ευρώπη και ίσως στον κόσμο για να μεταφέρει τις αξίες μας, τις προσδοκίες μας και την αξίωση για αλλαγή. Σας ευχαριστώ, σας ευχαριστώ» είπε ο Ολάντ στους δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόρους του που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Βαστίλης και τον επευφημούσαν.

«Να θυμάστε για πάντα αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση της Βασίλης επειδή θα ανοίξει την όρεξη και σε άλλους λαούς σε όλη την Ευρώπη για την αλλαγή», συνέχισε, με φωνή βραχνή από την κούραση, υποσχόμενος ότι «θα τελειώσει με τη λιτότητα».

«Σε όλες τις πρωτεύουσες, πέρα από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων και τους ηγέτες των χωρών, υπάρχουν λαοί που, χάρη σ’ εσάς, ελπίζουν, στρέφουν το βλέμμα προς εμάς και θέλουν να τελειώνουν με τη λιτότητα», πρόσθεσε.

Ο Ολάντ, που συνοδευόταν από τη σύντροφό του, Βαλερί Τριερβελέρ, γιόρτασε τη νίκη του στην ίδια πλατεία όπου, πριν από 31 χρόνια, είχε πανηγυρίσει τη νίκη του πρώτου Σοσιαλιστή προέδρου της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν.

«Σας άκουσα, άκουσα τον πόθο σας για αλλαγή, τη δύναμή σας, τις ελπίδα σας και σας εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου. Σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να γίνω ο πρόεδρός σας. Θέλω επίσης να σας ζητήσω να μην εφησυχάσετε, υπάρχουν πολλά πράγματα να γίνουν τους επόμενους μήνες και πρώτ’ απ’ όλα να δώσετε μια πλειοψηφία στον πρόεδρο», συνέχισε ο Ολάντ, αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν μεταξύ 10-17 Ιουνίου.

Εκτιμήσεις των διεθνών ΜΜΕ για τη νίκη Ολάντ

Καθοριστική σημασία για το αύριο της ευρωζώνης μπορεί να έχει η εκλογή του Σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας, εκτιμούν αναλυτές στα διεθνή ΜΜΕ. Οι περισσότεροι μιλάνε για «στροφή μακριά από την πολιτική της λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανία, μετά την ανάδειξη ενός Σοσιαλιστή στην ηγεσία του άλλου πυλώνα της ΕΕ».

«Ο Σοσιαλιστής Φρανσουά Ολάντ κέρδισε απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί, γεγονός που προαναγγέλλει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει την κρίση χρέους» γράφει στην ηλεκτρονική πύλη της η βρετανική εφημερίδα «The Independent».

«Ο Ολάντ θριαμβεύει απέναντι στην πολιτική λιτότητας του Σαρκοζί» τονίζουν οι «Times», ενώ για την εφημερίδα «Guardian», «ο Ολάντ κέρδισε την εξουσία στη Γαλλία, ανατρέποντας την τάση μιας δεξιόστροφης και ξενοφοβικής λοξοδρόμησης στην ευρωπαϊκή πολιτική. Εχει υποσχεθεί ότι θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται η ΕΕ την οικονομική κρίση, αντικρούοντας τα μέτρα της λιτότητας που έχει επιβάλει η Γερμανία».

«Ο 57χρονος »κύριος Νορμάλ», μετριοπαθής σοσιαλδημοκράτης από τον κεντρώο χώρο του PS, είναι ο πρώτος σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ιστορική στροφή», καταλήγει η βρετανική εφημερίδα.

Η ταμπλόιντ «Daily Mail» αποχαιρετά στα γαλλικά τον «φιγουρατζή» Σαρκοζί γράφοντας «Αντίο πρόεδρε μπλινγκ-μπλινγκ».

Ο Ολάντ «υποσχέθηκε να αναθεωρήσει κάποιες από τις πιο αμφιλεγόμενες αποφάσεις του Σαρκοζί […] είναι αυτός που υπόσχεται να αλλάξει την κληρονομιά της Άνγκελα Μέρκελ και να υιοθετήσει μια διαφορετική στρατηγική» για τον τερματισμό της κρίσης και τη σταθεροποίηση του ευρώ, σημειώνει η οικονομική πορτογαλική εφημερίδα «Journal de Negocios» επισημαίνοντας επίσης ότι στο Βερολίνο ο Ολάντ «είναι σχεδόν ανεπιθύμητο πρόσωπο».

«Το Παρίσι αλλάζει και η Ευρώπη αλλάζει» τονίζει η ιταλική εφημερίδα «La Stampa». «Θα δούμε πώς [ο Ολάντ] θα τηρήσει την υπόσχεσή του για τροποποίηση του Δημοσιονομικού Συμφώνου» αναφέρει η εφημερίδα.

«Ο Ολάντ σχεδιάζει να μιλήσει με τη Μέρκελ από απόψε κιόλας, για να θίξει το θέμα του γαλλο-γερμανικού άξονα» γράφει από την πλευρά του το ισπανικό «Diario Economico».

«Στροφή της Γαλλίας προς τ’ αριστερά» γράφει η «Corriere della Sera», οποία τονίζει ότι οι δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι για την ανάγκη να τεθεί και ένας αναπτυξιακός στόχος «φαίνεται να δικαιώνουν την επιδίωξη του Ολάντ να προσθέσει ένα τέτοιο κεφάλαιο στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο».

Η ισπανική «El Pais» γράφει ότι «η αριστερά αναγεννήθηκε στις 6 Μαΐου στη Γαλλία» και ότι η εκλογή του Ολάντ «ανοίγει ένα νέο πολιτικό κεφάλαιο στη Γαλλία και την Ευρώπη», κυρίως τερματίζοντας το «διευθυντήριο που ονομαζόταν Μερκοζί».

Στη Γερμανία, η «Financial Times Deutschland» αναφέρεται σε ένα «σημείο καμπής, κυρίως για την Άνγκελα Μέρκελ», κήρυκα της πολιτικής της λιτότητας ως απάντηση στην κρίση χρέους και η οποία δεν έκρυψε την υποστήριξή της προς τον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

«Είναι πολύ δυσάρεστο για τη Μέρκελ. Όχι τόσο γιατί ο Ολάντ θα απειλούσε τη διάσωση του ευρώ. Αλλά διότι το αίτημά του για τη συμπλήρωση του συμφώνου δημοσιονομικής πειθαρχίας με μέτρα για την ανάπτυξη πλήττει την υπεροχή της καγκελαρίου στην Ευρώπη», σύμφωνα με την εφημερίδα.

Η βερολινέζικη «Tagesspiegel» θεωρεί ότι η Γαλλία «θα εγκαταλείψει συμβολικά τη Βόρεια για τη Νότια Ευρώπη ως προς τους όρους της δημοσιονομικής πειθαρχίας» και ότι η Γερμανία θα μείνει «με λίγους, υπερβολικά λίγους συμμάχους».

«Αν οι αγορές χάσουν την εμπιστοσύνη τους προς τη Γαλλία, αυτό θα αποδυναμώσει το ευρώ» συμπληρώνει η εφημερίδα.

Ωστόσο για τη «Stuttgarter Zeitung», η Γαλλία μόνη της δεν μπορεί να αποδυναμώσει τη γερμανική θέση ως προς τη λιτότητα: «Όσο σημαντική και αν είναι η Γαλλία για την πρόοδο της Ευρώπης, δεν είναι αρκετά ισχυρή για να επιβάλει τη βούλησή της στις υπόλοιπες μεγάλες χώρες».

Η βελγική εφημερίδα «Le Soir» προειδοποιεί πάντως τον Ολάντ ότι «ο νικητής [των εκλογών] δεν θα έχει περίοδο χάριτος», ενώ στη Φινλανδία το δημόσιο ραδιόφωνο YLE θεωρεί ότι η εκλογή του σοσιαλιστή υποψηφίου «δεν θα επηρεάσει μόνο τη Γαλλία, αλλά θα ταράξει επίσης το πολιτικό μέλλον όλης της Ευρώπης».

«Η εποχή του Σαρκοζί τελείωσε» αναφέρει η οικονομική, ολλανδική εφημερίδα «Hudelsbald», ενώ για την «De Telegraaf» «η γιορτή έληξε για τον Σαρκοζί».

«Ο Ολάντ έχει δεσμευθεί ότι θα επαναδιαπραγματευθεί συμφωνία με τη Γερμανία, για την κρίση χρέους στις χώρες μέλη της ΕΕ. Η ιστορική νίκη του οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κρίση και στην αύξηση της ανεργίας, επί Σαρκοζί», σχολιάζει το BBC.

Οι «New York Times» συμφωνούν ότι η εκλογή του Ολάντ «θα δοκιμάσει τα όρια της γερμανικής εμπνεύσεως πολιτικής της αυστηρής οικονομικής λιτότητας στην ευρωζώνη, η οποία υποφέρει από ύφεση και ανεργία σε ύψη-ρεκόρ».

«Οι γάλλοι ψηφοφόροι δεν θέλουν να σφίξουν άλλο το ζωνάρι, αλλά τόσο ο Ολάντ όσο και ο Σαρκοζί είχαν υποσχεθεί να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό εντός της ερχόμενης πενταετίας. Στο εσωτερικό της Γαλλίας, το αποτέλεσμα δεν θεωρήθηκε τόσο σαν νίκη του Ολάντ, όσο σαν ήττα του Σαρκοζί και της απεγνωσμένης προσπάθειάς του να κερδίσει τους ψηφοφόρους της Ακρας Δεξιάς», είναι το πρώτο σχόλιο της «Wall Street Journal».

Ευρωπαίοι ηγέτες και ΗΠΑ συγχαίρουν τον Ολάντ

Τα συγχαρητήρια τους προς τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσούα Ολάντ, αποστέλουν Ευρωπαίοι ηγέτες μιλώντας για ένα νέο άνεμο αλλαγής και για έμφαση που πρέπει να δοθεί πλέον στην ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τηλεφώνησε αργά το βράδυ της Κυριακής στον Φρανσουά Ολάντ και τον συνεχάρη για την νίκη του στις εκλογές.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τηλεφώνησε στο νέο πρόεδρο της Γαλλίας για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στις εκλογές και για να τον προσκαλέσει στο Βερολίνο.

Τις ευχές του προς τον νέο πρόεδρο μεταβίβασε τηλεφωνικά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι εξέφρασε και αυτός την επιθυμία «να συνεργαστεί στενά με τη Γαλλία, ιδίως στο ευρωπαϊκό πλαίσιο», στο συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας, Φρανσουά Ολάντ. Η συνεργασία αυτή θα πρέπει να έχει ως στόχο «μια πιο αποτελεσματική ένωση, προσανατολισμένη στην ανάπτυξη», τονίζεται στο μήνυμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μόντι στη Ρώμη.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο «συνεχάρη ολόθερμα» τον Γάλλο σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ για την εκλογή του στην προεδρία της χώρα του και του διαβίβασε τις «ευχές του για επιτυχία».

Στην ανακοίνωσή του υπογραμμίζει ότι «έχουμε σαφώς έναν κοινό στόχο: να θέσουμε σε κίνηση ξανά την ευρωπαϊκή οικονομία προκειμένου να δημιουργήσουμε μία βιώσιμη ανάπτυξη» προσθέτοντας πως «μπορούμε να βασιζόμαστε στις πεποιθήσεις και στην προσωπική προσήλωση του Φρανσουά Ολάντ για να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Από τις Βρυξέλλες, ο σοσιαλιστής Βέλγος πρωθυπουργός «συνεχάρη θερμά τον Φρανσουά Ολάντ» για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές. Ο Ντι Ρούπο ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που έσπευσε να συγχαρεί τον Ολάντ λίγα λεπτά μετά το κλείσιμο της κάλπης. Στην ανακοίνωσή του λέει ότι «ανυπομονεί να συνεργαστεί» με τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας και τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων για την υλοποίηση «ενός σχεδίου ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας».

Η νίκη του Ολάντ «δείχνει πως είναι ώρα για αλλαγή στην Ευρώπη» επισημαίνει ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε συγχαρητήριο μήνυμα μέσω Twitter. «Είναι η στιγμή για αλλαγή κατεύθυνσης στην Ευρώπη», λέει παίζοντας με το προεκλογικό σύνθημα του σοσιαλιστή υποψηφίου.

Εν τω μεταξύ και η Δανία προσβλέπει σε μία «ευεργετική και στενή» συνεργασία με τον Φρανσουά Ολάντ για την απασχόληση και την ανάπτυξη στην Ευρώπη, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σοσιαλίστρια πρωθυπουργός της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η χώρα της οποίας ασκεί για το τρέχον εξάμηνο την προεδρία της ΕΕ. Σε συνεργασία με τη Γαλλία στους τομείς της ανάπτυξης και της απασχόλησης προσβλέπει και ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Βίλι Σόντελ.

Παράλληλα, ο ηγέτης της Αριστεράς στην Ιταλία, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι χαρακτήρισε τη νίκη του Ολάντ «καλό νέο για την Ευρώπη», που θα συμβάλλει στην αναθέρμανση της ανάπτυξης και στην ανάσχεση των «λαϊκιστικών ανέμων» στην Γηραιά Ήπειρο.

«Πιστεύω πως αυτή η επικράτηση θα μπορέσει να αποτελέσει ένα καθοριστικό στάδιο για την ανατροπή του φαύλου κύκλου των δεξιών κυβερνήσεων και να καταπολεμήσει τους λαϊκίστικους και οπισθοδρομικούς ανέμους που γίνονται αισθητοί στην Ευρώπη», τόνισε ο Μπερσάνι στο Rainews 24, αναφερόμενος στην άνοδο των ακροδεξιών τάσεων και κινημάτων στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, ηγέτης του κόμματος Ιταλία των Αξιών, δήλωσε πως η επικράτηση του Ολάντ αντιπροσωπεύει «μία καμπή»: «οι Γάλλοι πολίτες εξέφρασαν τη βούλησή τους για αλλαγή, δείχνοντας μία νέα οδό που πρέπει να καλύψουμε, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ευρώπη». Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί «να ενισχύσει την πολιτική και κοινωνική διάσταση, η οποία δεν οφείλει πλέον να λογοδοτεί στις χρηματοοικονομικές λογικές των κερδοσκόπων και των τραπεζών, αλλά θα πρέπει να δείχνει περισσότερη προσοχή στις απαιτήσεις των πολιτών που την κατοικούν», πρόσθεσε ο δικαστής-σύμβολο της επιχείρησης «Καθαρά Χέρια».

* Επίσης και ο Αντζελίνο Αλφάνο, γενικός γραμματέας του Λαού της Ελευθερίας (PdL), του κόμματος του τέως πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ευχήθηκε στον Ολάντ «καλή δουλειά προς όφελος της Γαλλίας και της Ευρώπης».

Σε παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας υποστήριξε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα της Γαλλίας είναι μια ένδειξη ελπίδας, όμως αυτά της Ελλάδας προαναγγέλλουν δυσκολίες τόσο για την ίδια τη χώρα όσο και για την Ευρώπη.

Η εκλογή του Ολάντ σημαίνει «μια μικρή ελπίδα βελτίωσης» για τη Γαλλία και για την Ευρώπη, γράφει ο Έρκι Τουομιόγια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη σελίδα του στο Facebook. Η ευρωπαϊκή πολιτική «επικεντρώθηκε αποκλειστικά στη λιτότητα και τις περικοπές ενώ η κοινωνική παράμετρος έμεινε στην άκρη», σημείωσε ο Φινλανδός υπουργός.

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν χαιρέτισε επίσης τη νίκη του Ολάντ γράφοντας στο μπλογκ της ότι «μετά από διακοπή 17 ετών ένας αριστερός πρόεδρος βρίσκεται και πάλι στην ηγεσία της χώρας της ελευθερίας, της αδελφοσύνης και της ισότητας. Η μετριοπαθής αριστερά προοδεύει γρήγορα στην Ευρώπη», προσθέτει.

Στο Ισραήλ η επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, Σέλι Γιασίμοβιτς, απέστειλε τα συγχαρητήριά της στον νέο πρόεδρο της Γαλλίας, σύμφωνα με την εκπρόσωπό της. «Η νίκη σας μας ενθαρρύνει και μας χρησιμεύσει ως παράδειγμα», τόνισε.

* Συγχαρητήρια απέστειλαν ακόμη ο πρόεδρος της Αλγερίας Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα και οι νέες Αρχές της Τυνησίας.