Εναντίον της σκληρής λιτότητας, των περικοπών και της ανεργίας διαδηλώνουν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη· για πολλούς από του ένα άκρο της ηπείρου στο άλλο πρόκειται για μία πολύ δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία. Διαδηλώσεις προγραμματίζονται και στη Νέα Υόρκη από το κίνημα Occupy.
Η μεγαλύτερη διαδήλωση για την Πρωτομαγιά στην Ισπανία έγινε το μεσημέρι στη Μαδρίτη, ενώ τα συνδικάτα στην Πορτογαλία διαδηλώνουν νωρίς το απόγευμα στη Λισαβόνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.
Τα συνδικάτα στη Γερμανία έχουν καλέσει σε πολυπληθείς πορείες για την Πρωτομαγιά σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Πυρετώδεις, μάλιστα, ήταν από τη Δευτέρα οι προετοιμασίες της αστυνομίας για να αντιμετωπιστούν πιθανές ταραχές κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων. Το Βερολίνο αναμένεται να βρεθεί στο προσκήνιο των εκδηλώσεων και έχουν κινητοποιηθεί περίπου 7.000 αστυνομικοί.
Πολιτικό χαρακτήρα ενόψει του δεύτερου γύρου των εκλογών την Κυριακή οι συγκεντρώσεις στη Γαλλία.
Σε συγκέντρωση στο Παρίσι, η Μαρίν Λεπέν άνοιξε τα χαρτιά της λέγοντας ότι θα ψηφίσει λευκό και εμμέσως κάλεσε τους ψηφοφόρους τους να πράξουν το ίδιο.
Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί θα λάβει μέρος σε διαδήλωση στην πλατεία Τροκαντερό. Ο Σαρκοζί χαρακτήρισε την πορεία των οπαδών του παράδειγμα «πραγματικής δουλειάς». Ο αντίπαλός του, υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δεν θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά, απάντησε ότι ο Σαρκοζί είναι μάλλον ο πρόεδρος της «πραγματικής ανεργίας».
Με σύνθημα «όλοι μαζί μπορούμε» και κεντρικό αίτημα την κατοχύρωση των συλλογικών συμβάσεων, τουλάχιστον 5.000 άνθρωποι κάθε ηλικίας, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνδικάτων στην Αθήνα.
Δεκάδες χιλιάδες άτομα, οπαδοί όλων των πολιτικών κομμάτων, καθώς επίσης οπαδοί φεμινιστικών οργανώσεων και οργανώσεων των ομοφυλοφίλων, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, όπου πριν από 35 χρόνια είχαν σκοτωθεί 35 άνθρωποι κατά τη διάρκεια πορείας για τη Πρωτομαγιά.
Έντονη ήταν η παρουσία της Αστυνομίας, δεν έλειψαν όμως και τα περιορισμένης κλίμακας επεισόδια από κουκουλοφόρους που έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και τζάμια τραπεζών στη συνοικία Μετσιντιγιεκόι, περίπου ένα χιλιόμετρο από την πλατεία.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, στο Τούντζελι της ανατολικής Τουρκίας σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και διαδηλωτές και δυο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν από πέτρες. Σημαντικές συγκεντρώσεις με την ευκαιρία της Πρωτομαγιάς πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Άγκυρα και τη Σμύρνη.
Νέο ξεκίνημα για το Occupy Wall Steet
Πορείες και διαμαρτυρίες θα γίνουν, επίσης, στις ΗΠΑ, τη Ρωσία και σε μεγάλες πόλεις της Ασίας.
Το κίνημα Occupy Wall Street καλεί σε διαδηλώσεις κατά της οικονομικής ανισότητας σε παγκόσμια κλίμακα για την Πρωτομαγιά. Σε δήλωσή του αναφέρει ότι «το Κίνημα ζητά μία Ημέρα χωρίς το 99%, την 1η Μαΐου του 2012» αναφερόμενο στο σύνθημά του ότι το πλούσιο 1% κυριαρχεί επί του ανίσχυρου 99%.
Η κύρια διαδήλωσή του θα γίνει σε ώρα αιχμής στη Νέα Υόρκη. Το κίνημα έχει διοργανώσει επίσης μεγάλη διαδήλωση στη γέφυρα Golden Gate, στο Σαν Φρανσίσκο. «Αυτή την Πρωτομαγιά θέλουμε να δούμε ογκώδεις, ισχυρές διαμαρτυρίες, που δεν θα τις έχουν ξαναδεί τα αφεντικά» ανακοίνωσε.
Ωστόσο, μετά από ένα χειμώνα υποτονικής δραστηριότητας δεν είναι σαφές κατά πόσο το κίνημα θα ξαναβρεί τη δυναμική του.
Στη Ρωσία, εθνικιστές, κομουνιστές και αντίπαλοι του Βλαντίμιρ Πούτιν διοργανώνουν ξεχωριστές πορείες.
Στο μεταξύ, Πούτιν και Μεντβέντεφ συμμετείχαν για πρώτη φορά σε μεγάλη φιλοκυβερνητική διαδήλωση μαζί με 120.000 συμπολίτες τους στη Μόσχα. Οι δύο άνδρες ενώθηκαν με τους διαδηλωτές στην πλατεία Μανέζ, δύο βήματα από το Κρεμλίνο. Σημειώνεται ότι σε λίγες ημέρες θα γίνει και επίσημη η ορκωμοσία του Πούτιν στην προεδρία της χώρας.
Διαδηλώσεις πραγματοποιηθήκαν, επίσης, στο Όκλαντ, τη Μελβούρνη, τη Μπανγκόκ και τη Σεούλ.