Μπορεί να είναι ένας φτωχός Σέρπα -οδηγός των αλπινιστών που ανεβαίνουν στο Έβερεστ- αλλά το χέρι του Ναμγκουάλ κοσμείται με κάτι που δεν έχει καν να διανοηθεί να φορέσει κάποιος άλλος συνάδελφος του: ένα χρυσό ρολόι, δώρο ενός από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές πολυτελών ωρολογίων του κόσμου.
Τυπικά δε, δεν είναι ούτε καν «δώρο», αφού το έφτιαξε ο ίδιος ο 27χρονος Νεπαλέζος, αφού όμως πρώτα πήρε την άδεια από τον Μάικλ Κόμπολντ, διευθυντή της ομώνυμης μάρκας πολυτελών ρολογιών.
Όλα ξεκίνησαν πριν τρία χρόνια, όταν ο, 32χρονος σήμερα, Αμερικανός επιχειρηματίας αποφάσισε να ανέβει στην «Στέγη του Κόσμου» μαζί με τη γυναίκα του. Η ανάβαση αποδείχτηκε σκληρή κι επίπονη για το νεαρό ζευγάρι και σε κάποιο σημείο έχασαν τις φιάλες οξυγόνου τους. Ο Ναμγκουάλ, που τους συνόδευε, έκανε το αδιανόητο: με τη σιγουριά πως τα δικά του πνευμόνια είναι πιο μαθημένα στις συνθήκες αυτές κι αντέχουν περισσότερο, έβγαλε τη φιάλη του και τους την έδωσε για να τους σώσει, διακινδυνεύοντας την ίδια του τη ζωή. Το ζευγάρι σώθηκε.
Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, ο επιχειρηματίας αποφάσισε να κάνει πράξη το όνειρο του 27χρονου Νεπαλέζου: του έδωσε την άδεια να ανοίξει το πρώτο κατάστημα Kobolt στο Κατμαντού και να γίνει ο ίδιος ο επίσημος αντιπρόσωπος του στη χώρα. Επίσης, τον πήρε μαζί του στις ΗΠΑ και τον έστειλε να σπουδάσει τα μυστικά της ωρολογοποιίας στην καλυτερη σχολή – όπως ήταν η επιθυμία του Ναμγκουάλ.
Πλέον, ο νεαρός Σέρπα -δεινός ορειβάτης κι ο ίδιος, αφού έχει πατήσει την κορυφή του Έβερεστ όχι μια, ούτε δυο, αλλά… επτά φορές – φτιάχνει ρολόγια πολυτελείας και τα πουλάει στους (ελάχιστους) πλούσιους συμπατριώτες του ή σε εύπορους ξένους ορειβάτες.
«Ακόμη και τώρα που κάνω αναρρίχηση, πιάνω τον εαυτό μου πολλές φορές να χτυπάει το ρολόι με το δάκτυλο μου και να σκέφτομαι «λειτουργεί σωστά; Το έφτιαξα όπως πρέπει;» και μετα σκέφτομαι τί κουβαλάω στον καρπό μου», λεει γελώντας ο Σέρπα με το χρυσό ρολόι.