Μείζον πολιτικό, αλλά και οικονομικό θέμα αποτελεί πλέον στην Κύπρο η λήξη της θητείας του Κεντρικού Τραπεζίτη κ. Αθ. Ορφανίδη. Με δεδομένο ότι οι σχέσεις του κ. Ορφανίδη δεν ήταν οι άριστες με τον Πρόεδρο της Κύπρου, πολλοί είναι αυτοί που εκφράζουν φόβους ότι πιθανόν ο κ. Χριστόφιας θα αποφασίσει την αντικατάστασή του.
Δύο αρχηγοί κομμάτων, του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Ν. Αναστασιάδη, και του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Μάριος Καρογιάν τάχθηκαν εμμέσως πλην σαφώς υπέρ του επαναδιορισμού του κ. Ορφανίδη στη διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Ο κ. Καρογιάν μάλιστα απηύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο της Κύπρου «να σταθμίσει πολύ προσεκτικά τα όποια επόμενα βήματά του σε σχέση με την ανανέωση ή όχι της θητείας του κ. Ορφανίδη».
Η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, πιστεύει ότι οι καιροί είναι δύσκολοι και ότι αυτή την περίοδο η κυπριακή οικονομία έχει ανάγκη τον νυν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας. Ειδικότερα μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι, εκτός απροόπτου, η Κύπρος θα υποβαθμισθεί προσεχώς και από τον τρίτο διεθνή οίκο αξιολόγησης, τον Fitch.
Ο κ. Ορφανίδης αποφεύγει να σχολιάσει οτιδήποτε και συνεχίζει τα καθήκοντά του. Δηλώνει μάλιστα αισιόδοξος, μετά την επιτυχή συμφωνία για την απομείωση του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι «το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, είναι ισχυρό και αξιόπιστο, ιδιαίτερα μετά τις συνθήκες που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή». Η ολοκλήρωση του κουρέματος των ελληνικών ομολόγων και η εντυπωσιακή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής (δεδομένου ότι ορισμένα ομόλογα λήγουν το 2024) έφερε ικανοποίηση στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου, παρά τις απώλειες που σημείωσαν.
Η θητεία του κεντρικού τραπεζίτη λήγει σε λίγες εβδομάδες και ήδη επανεμφανίζονται στα ΜΜΕ οι διαφορές που είχε με τον Πρόεδρο Χριστόφια. Να σημειωθεί ότι στη θέση όπου βρίσκεται δεν τοποθετήθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια, αλλά από τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Ο κ. Ορφανίδης με διδακτορικό στα Οικονομικά από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης και με επαγγελματική σταδιοδρομία, στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και μέλος του ΔΣ (όπως είναι όλοι διοικητές κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ήρθε σε δημόσια σύγκρουση με τον Πρόεδρο της Κύπρου, εμφανιζόμενος λάβρος κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής και της αναποφασιστικότητας της για επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να έγινε από την κυβέρνηση μεταφορά δαπανών από το 2010 στο 2011, για να εμφανισθεί μειωμένο το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Δεν δίστασε να έρθει σε σύγκρουση στο παρελθόν με τον τότε (πανίσχυρο) διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Τρισέ για το ύψος των επιτοκίων, και δεν δίστασε να έρθει σε αντιπαράθεση με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της κυβέρνησης του κ. Χριστόφια κ. Χ. Σταυράκη για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί. Είχε απειλήσει με ποινική δίωξη την (προσφάτως παραιτηθείσα) υπουργό Εμπορίου κυρία Πραξούλα Αντωνιάδου γιατί η τελευταία δεν έδωσε γραπτή κατάθεση σε υπό διερεύνηση υπόθεση πιθανής διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος από στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας.
Ο κ. Ορφανίδης, μεταδίδουν οικονομικοί κύκλοι στη Λευκωσία, τυγχάνει μεγάλης εκτίμησης και στην Κύπρο και στην Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που ορισμένα κυπριακά κόμματα συνασπίζονται, σε μία αξιοσημείωτη πολιτική συναίνεση, για τον επαναδιορισμό του στη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη.