Πολύ λιγότερες από τις φάλαινες που είχαν προϋπολογίσει σκότωσαν τελικά οι Ιάπωνες στην φετινή φαλαινοθηρική περίοδο. Εκπρόσωπος του υπουργείου Αλιείας της Ιαπωνίας δήλωσε ότι η «σεζόν» τελείωσε με «λιγότερο από το ένα τρίτο του ετήσιου στόχου».
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε ότι τα φαλαινοθηρικά σκάφη επέστρεψαν από τις θάλασσες της Ανταρκτικής αυτήν την εβδομάδα με «ψαριά» 266 ρυγχοφάλαινες και μία πτεροφάλαινα. Το (εντελώς παράνομο βάσει διεθνούς δικαίου) «πλαφόν» του υπουργείου είναι 900 φάλαινες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έγιναν τον Δεκέμβρη του 2011 όταν ξεκίνησε το κυνήγι. Τα ιαπωνικά αλιευτικά πλέουν στην Νότιο Ανταρκτική το φθινόπωρο κάθε έτους και επιστρέφουν την επομένη άνοιξη.
Στην ανακοίνωση, το υπουργείο Αλιείας εξηγεί πως «το αλίευμα ήταν μικρότερο από το προσδοκώμενο εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών και των σαμποτάζ από πλευράς των ακτιβιστών. Υπήρχαν σίγουρα εκστρατείες δολιοφθοράς πίσω από αυτές τις ενέργειες».
Τους τελευταίους μήνες ακτιβιστές της οργάνωσης Sea Shepherd έχουν συγκρουστεί πολλές φορές με τους φαλαινοθήρες. Τον Ιανουάριο τρεις ακτιβιστές είπαν ότι ξυλοκοπήθηκαν από το πλήρωμα ενος ιαπωνικού πλοίου, του Yushin Maru ΙΙ, περίπου 2.300 μίλια νότια της χερσονήσου Μόουσον, στα ανοιχτά της Ανταρκτικής.
Το Ινστιτούτο Ερευνών γιά τα Κητοειδή (ICR), το οποίο χρηματοδοτεί την ιαπωνική βιομηχανία της φαλαινοθηρίας, ανακοίνωσε ότι οι εν λόγω ακτιβιστές προσπάθησαν να «σαμποτάρουν» το σκάφος Yushin Maru, πετώντας γάντζους και εκσφενδονίζοντας γυάλινα μπουκάλια με μπογιά. Το συγκεκριμένο σκάφος ήταν ένα από τα πλοία ασφαλείας που συνόδευε τα αλιευτικά.
Η φαλαινοθηρία για εμπορικούς σκοπούς έχει απαγορευθεί παγκοσμίως εδώ και 25 χρόνια, αλλά η Ιαπωνία εξακολουθεί να σκοτώνει περί τις 1.000 φάλαινες ετησίως στο πλαίσιο ενός άκρως αμφιλεγόμενου «επιστημονικού προγράμματος», όπως ισχυρίζονται οι ιαπωνικές Αρχές.