Η ευκαιρία να λυθεί με ειρηνικό τρόπο το ζήτημα με τα πυρηνικά του Ιράν με ειρηνικό τρόπο ώστε η χώρα να επιστρέψει στη διεθνή κοινότητα δεν έχει χαθεί, υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο για να επισημαίνει -αφήνοντας αιχμές για τους Ρεπουμπλικάνους αντιπάλους του- ότι δεν είναι αυτός που χτυπά τα τύμπανα του πολέμου για μία στρατιωτική επέμβαση κατά της Τεχεράνης.
Οι κυρώσεις οι οποίες επιβλήθηκαν κατά του Ιράν τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να έχουν αποτέλεσμα και έχουν απομονώσει τη χώρα διεθνώς τόσο διπλωματικά όσο και οικονομικά επισήμανε, λέγοντας ότι αυτή είναι μία από τις κεντρικές πολιτικές της προεδρίας του.
Οι ΗΠΑ δεν ακολουθούν πολιτική ανάσχεσης (containment) σε σχέση με τα πυρηνικά του Ιράν αλλά παρεμπόδισης (prevention), τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι τυχόν εξοπλισμός του Ιράν με πυρηνικά θα αποσταθεροποιήσει την ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα ο Ομπάμα επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά των Ρεπουμπλικάνων αντιπάλων του οι οποίοι εμφανίστηκαν σε δηλώσεις τους έτοιμοι, αν ήταν πρόεδροι των ΗΠΑ, να βομβαρδίσουν το Ιράν.
Αυτά που λέγονται στην προεκλογική εκστρατεία είναι λόγια του αέρα, είπε: «δεν είναι πρόεδροι και δεν χρειάζεται να αποφασίσουν» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και πρόσθεσε ότι «αν τους πιέσεις» τότε δεν μπορούν να πουν λεπτομέρειες για το πώς θα γινόταν μία επέμβαση.
Ας μας πουν τα θετικά και αρνητικά μίας πολεμικής αναμέτρησης, κάλεσε τους αντιπάλους του ο Ομπάμα και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί να αποφασίσουν να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε επίθεση κατά του Ιράν.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να επιτεθεί το Ισραήλ στο Ιράν και για το αν θα υπάρχει ή όχι κάλυψη από τις ΗΠΑ, ο Ομπάμα επανέλαβε ότι είναι προς όφελος όλων των πλευρών το ζήτημα του Ιράν να επιλυθεί ειρηνικά, για να προσθέσει άλλη μία φορά ότι είναι η τελευταία ευκαιρία του Ιράν για να προσέλθει σε επικοινωνίες.
Στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένγιαμιν Νετανιάχου, είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επισήμανε ότι πρέπει δοθεί περισσότερος χρόνος στη διπλωματία και τις κυρώσεις για να λειτουργήσουν. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ είπε στον Ομπάμα ότι η χώρα δεν έχει πάρει την απόφαση να επιτεθεί στο Ιράν αλλά δεν απέκλεισε ακόμη το ενδεχόμενο.
Σε ό,τι αφορά ακόμη το ζήτημα της Συρίας, όπου και για εκεί ακούστηκαν φωνές για στρατιωτική επέμβαση όπως του γερουσιαστή Τζον Μακέιν, ο Ομπάμα επισήμανε ότι η κατάσταση είναι οικτρή για τους αμάχους που υφίστανται πολλά από τις δυνάμεις του Άσαντ.
Ωστόσο παραδέχτηκε ευθέως ότι μία στρατιωτική επέμβαση θα είναι πολύ δυσκολότερη από αυτή που επιχειρήθηκε στη Λιβύη, τόσο διπλωματικά (στο θέμα της Λιβύης υπήρχε και συμφωνία του Συμβουλίου Ασφαλείας) αλλά και στρατιωτικά. Η μονομερής στρατιωτική επέμβαση θα ήταν λανθασμένη, υπογράμμισε.
Το ζήτημα είναι πότε θα φύγει από την εξουσία ο Άσαντ και όχι το αν, πρόσθεσε εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι εντέλει θα καταρρεύσει και το καθεστώς του Άσαντ όπως και άλλα δικτατορικά καθεστώτα.
Σε ό,τι αφορά τέλος το Αφγανιστάν, ο Ομπάμα επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ έχουν μακροχρόνια δέσμευση για στήριξη της χώρας. Δεν πρόκειται πάντως να παραταθεί η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν περισσότερο από όσο χρειάζεται για να αποδυναμωθεί η Αλ Κάιντα και να σταθεροποιηθεί κάπως η χώρα στο τομέα της ασφάλειας.