Ο Όσκαρ Λαφονταίν είναι 68 ετών. Ωστόσο, ο πρώην επικεφαλής της Αριστεράς δεν σκέφτεται να αποχωρήσει από την πολιτική. Επειδή σύντομα θα ξαναγίνουν εκλογές στα κρατίδια του Σάαρλαντ και του Σλέσβιχ-Χολστάιν, ο Λαφονταίν φαίνεται να ανακτά σιγά’σιγά τους παλιούς του ρυθμούς. Για άλλη μια φορά στρέφεται κατά των πάντων.
Οι αγαπημένοι στόχοι της επίθεσής του είναι η διάσωση της ευρωζώνης, οι τράπεζες και η καγκελάριος. Σε ημερίδα της Αριστεράς στο Κίελο ο Λαφονταίν ξεκαθάρισε ότι θεωρεί τη διαχείριση της κρίσης από τους Ευρωπαίους εντελώς ανεπαρκή. «Η Μέρκελ ετοιμάζεται να καταστρέψει την Ευρώπη, και μάλιστα τη δημοκρατίας στην Ευρώπη, αλλά και την κοινωνική συνοχή», τόνισε. Με τα μέσα διάσωσης της ευρωζώνης η καγκελάριος έπαιξε και έχασε αρκετά δισεκατομμύρια γερμανικού χρήματος.
Ο Λαφονταίν δεν θεωρεί χρήσιμα τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, αλλά αντίθετα εξαιρετικά επικίνδυνα. «Αυτοί οι μηχανισμοί διάσωσης αποτελούν στην πραγματικότητα βόμβες διασποράς ενάντια στην κοινωνική δικαιοσύνη», δήλωσε απευθυνόμενος σε 200 περίπου βουλευτές της Αριστεράς από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τη γερμανική Βουλή και τα κοινοβούλια των κρατιδίων, που είχαν συγκεντρωθεί στο Κίελο. Ο Λαφονταίν κατηγόρησε τον χρηματοπιστωτικό κλάδο ότι θέλει να καταργήσει παγκοσμίως τη δημοκρατία. «Ο πόλεμος των τραπεζών κατά των λαών της Ευρώπης πρέπει να σταματήσει» είπε.
Παρ’ όλα αυτά, διατύπωσε και μερικές προτάσεις, για το πώς θα μπορούσαν να αλλάξουν τα πράγματα. Ως μέσο αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης η Αριστερά θεωρεί πρωτίστως έναν πανευρωπαϊκό φόρο για τους εκατομμυριούχους. Εκτός αυτού, τα κράτη θα πρέπει να δανείζονται χρήματα από μια τράπεζα δημοσίου δικαίου, η οποία με τη σειρά της θα δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όλες αυτές οι προτάσεις περιλαμβάνονται στη «Διακήρυξη του Κιέλου», την οποία υπερψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος.
Η Αριστερά απορρίπτει κατηγορηματικά την «τροχοπέδη χρέους» για την κεντρική κυβέρνηση και τα κρατίδια, καθώς και το δημοσιονομικό σύμφωνο για περισσότερη δημοσιονομική πειθαρχία, που αποφασίστηκε από τα 25 εκ των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Τα κοινοβούλια θεωρούνται από τους ευρωδιασώστες ως εμπόδια, τα οποία θα πρέπει κατά το δυνατόν πρέπει να παρακαμφθούν, αναφέρεται στη «Διακήρυξη του Κιέλου».
Ο Λαφονταίν βρίσκεται επί ποδός πολέμου. Με ένα καλό αποτέλεσμα στις εκλογές του Σάαρλαντ τον Μάρτιο ελπίζει ότι θα μπορέσει να βοηθήσει την Αριστερά της βορείου Γερμανίας για τις εκλογές στο Σλέσβιχ-Χολστάιν, στις 6 Μαΐου. «Οι σοσιαλδημοκράτες έχουν μετακινηθεί τόσο προς τα δεξιά, ώστε υπάρχει πολύς χώρος για ένα αριστερό κόμμα, τόσο στο Σλέσβιχ-Χολστάιν όσο και στο Σάαρλαντ», επεσήμανε.