Ο θάνατος 74 οπαδών σε ποδοσφαιρικό αγώνα στο Πορτ Σάιντ αφήνει να φανεί το πολιτικό κενό που υπάρχει στην Αίγυπτο μετά την περσινή επανάσταση. Η βία που σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης αποδεικνύει πόσο έχει επιδεινωθεί η κατάσταση της ασφάλειας στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου, καθώς η αστάθεια συνεχίζεται σχεδόν ένα χρόνο μετά την ανατροπή του Χόσνι Μουμπάρακ.
Η περιθωριοποίηση της αστυνομίας και η αντικατάστασή της από τον στρατό έχει πλήξει την ασφάλεια. Η αιγυπτιακή τηλεόραση έδειξε ζωντανά εικόνες μελών των υπηρεσιών ασφαλείας να παρακολουθούν απαθείς τους οπαδούς της Αλ-Μάσρι, της τοπικής ομάδας του Πορτ Σάιντ, να μπαίνουν στον αγωνιστικό χώρο για να κυνηγήσουν παίκτες της Αλ-Αχλί.
Πολλοί πιστεύουν ότι η βία αυτή συνδέεται στενά με την πολιτική κατάσταση. «Υπάρχει μεγάλη σχέση με τα πολιτικά. Αυτό που συνέβη δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα των γηπέδων αλλά έχει σχέση και με άλλα γεγονότα στη χώρα», είπε στον βρετανικό «Guardian» οπαδός της Αλ-Αχλί.
Μια σειρά από πρόσφατα γεγονότα δείχνουν σε πόσο ανησυχητικά επίπεδα έχει φθάσει η βία στη χώρα – για παράδειγμα, η ένοπλη ληστεία υποκαταστήματος της τράπεζας HSBC μέρα μεσημέρι (πράγμα ανήκουστο για την Αίγυπτο) και η υφαρπαγή του φορτίου τεθωρακισμένων οχημάτων που μετέφεραν χρήματα.
Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1952 που ανέτρεψε τον βασιλιά Φαρούκ, τα κόμματα απαγορεύτηκαν στην Αίγυπτο και η δράση τους ουσιαστικά μεταφέρθηκε στις εξέδρες. Το 1973 ο Πόλεμος των Εξι Ημερών εξαφάνισε όποιο ενδιαφέρον για την πολιτική είχε απομείνει και το μετέφερε στο ποδόσφαιρο.
Η Αλ-Αχλί θεωρούνταν η προστατευόμενη του καθεστώτος παρά το γεγονός ότι ο Μουμπάρακ υποστήριζε τη Ζαμάλεκ. Στην περυσινή επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου οι οργανωμένοι οπαδοί της Αλ-Αχλί, οι Ούλτρας, και εκείνοι της αιώνιας αντιπάλου τους, της Ζαμάλεκ, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο συνεργαζόμενοι μεταξύ τους. Στο πρώτο ντέρμπι της αιγυπτιακής μεταπολίτευσης δεν άνοιξε μύτη στις εξέδρες, μολονότι ήταν επεισοδιακό εντός αγωνιστικού χώρου.

«Πλέον μπορούμε να ασχολούμαστε δημόσια με την πολιτική και να διαφωνούμε εκεί και όχι στο γήπεδο»
εξήγησε αιγύπτιος δημοσιογράφος. Αλλά στα επεισόδια την Τετάρτη το βράδυ, πολλοί φώναζαν συνθήματα εναντίον της στρατιωτικής διακυβέρνησης της χώρας. Αλλοι όμως τους απαντούσαν: «Αν θέλετε να φωνάξετε συνθήματα κατά του στρατού, να πάτε στην πλατεία Ταχρίρ».
Οι Αιγύπτιοι θεωρούν υπεύθυνους για τη βία το πρώην καθεστώς, την αστυνομία και τον στρατό που συνεχίζει να διοικεί τη χώρα μέσω του στρατιωτικού συμβουλίου. Είναι οργισμένοι γιατί ένα χρόνο μετά την πτώση του Μουμπάρακ, η Αίγυπτος δεν έχει ορθοποδήσει αλλά κατρακυλά όλο και περισσότερο στη βία και την ανομία. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ότι η βία της Τετάρτης στο Πορτ Σάιντ ήταν ένα μήνυμα που έστειλαν απομεινάρια του καθεστώτος Μουμπάρακ. Κατηγόρησε τον στρατό και την αστυνομία ότι επιθυμούν να φιμώσουν όσους απαιτούν να μπει ένα τέλος στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία βρίσκεται η χώρα.
«Οι οπαδοί του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου είναι διαβόητα βίαιοι», έγραψε ο Τζον Λέιν στην ιστοσελίδα του BBC. «Αυτό όμως που κίνησε αμέσως τις υποψίες είναι ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της Αλ-Αχλί, γνωστοί ως Ούλτρας, έχουν μετατραπεί σε πολιτική δύναμη. Σε πολλές από τις περσινές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή. Το τι πραγματικά συνέβη στο γήπεδο του Πορτ Σάιντ μπορεί να μη γίνει ποτέ γνωστό. Ο κίνδυνος όμως να ξεσπάσει νέα βία είναι ορατός καθώς θυμωμένοι οπαδοί κατεβαίνουν στους δρόμους. Αυτό έχει προκαλέσει μια νέα πολιτική κρίση διότι υπονομεύει την εμπιστοσύνη προς το κυβερνόν στρατιωτικό συμβούλιο την ώρα που η Αίγυπτος οδεύει προς προεδρικές εκλογές και προς την παράδοση της εξουσίας από τους στρατιωτικούς στους πολιτικούς».

Στο μεταξύ, συνεδριάζουν εκτάκτως η Βουλή και το υπουργικό συμβούλιο της Αιγύπτου, παραιτήθηκαν ο κυβερνήτης και οι αστυνομικός διοικητής της πόλης Πορτ Σάιντ, και αποπέμφθηκε από τον πρωθυπουργό Καμάλ ελ-Γκανζούρι η διοίκηση της αιγυπτιακής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε για τα θύματα των άγριων συγκρούσεων που ακολούθησαν ανάμεσα στους χιλιάδες φιλάθλους που βρίσκονταν στο γήπεδο. Οι περισσότεροι από τους θανάτους προκλήθηκαν από διάσειση, τραύματα από μαχαίρι και ασφυξία που προκλήθηκε όταν ποδοπατήθηκαν.