Αμφίβολη η τύχη του γαλλικού νομοσχεδίου που ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων καθώς συγκεντρώθηκαν οι απαραίτητες υπογραφές για να το μπλοκάρουν στο δικαστήριο.
Εβδομήντα έξι γερουσιαστές ζήτησαν την Τρίτη από το Συνταγματικό Δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα του νομοσχεδίου, το οποίο έχει ήδη περάσει από την Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία και ανέμενε την υπογραφή του προέδρου Νικολά Σαρκοζί.
Η Τουρκία, που χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ρατσιστικό», έκανε έντονο λόμπινγκ για να συγκεντρωθούν οι υπογραφές και χαιρέτισε την ανάμειξη του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Κατάφερε μάλιστα να συγκεντρώσει 16 γερουσιαστές περισσότερους από τους 60 που ήταν απαραίτητοι για να στείλουν το θέμα στο δικαστήριο.
Η Γαλλία έχει ήδη αναγνωρίσει ως γενοκτονία το μακελειό 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από τους Οθωμανούς στο περιθώριο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1915. Το νέο νομοσχέδιο όμως τιμωρεί με φυλάκιση ως και ενός έτους καθώς και πρόστιμο 45.000 ευρώ όσους αρνούνται ότι συντελέστηκε η γενοκτονία αυτή.
Η Τουρκία απορρίπτει τον όρο «γενοκτονία» και τοποθετεί πολύ χαμηλότερα τον αριθμό των Αρμενίων που έχασαν την ζωή τους. Οι υπερασπιστές του νομοσχεδίου τονίζουν ότι δεν αφορά μόνο την Τουρκία και τους Αρμενίους αλλά όλες τις γενοκτονίες.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να εκδώσει την απόφασή του μέσα σε ένα μήνα _ διάστημα που μπορεί να μειωθεί στις οκτώ ημέρες αν η γαλλική κυβέρνηση θεωρήσει το θέμα επείγον.
Μόλις το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη γαλλική Γερουσία, η Αγκυρα προειδοποίησε ότι θα λάβει μέτρα εναντίον της Γαλλίας αν η ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων γίνει νόμος. Επιφυλάχθηκε όμως να ανακοινώσει τα μέτρα αυτά για να μην φέρει σε δύσκολη θέση του γερουσιαστές που θα υπέγραφαν την αίτηση προς το Συνταγματικό Δικαστήριο.
«Υπήρξε ο κίνδυνος ρήξης ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία. Προς το παρόν η ρήξη αυτή φαίνεται ότι θα αποφευχθεί», δήλωσε ο Ενγκίν Σολάκογλου, εκπρόσωπος της τουρκικής πρεσβείας στο Παρίσι.
Στην Αγκυρα, ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η προσφυγή στο Συνταγματικό Δικαστήριο «είναι η κίνηση που περιμέναμε από τη Γαλλία. Ελπίζω ότι οι δικαστές θα πράξουν όπως πρέπει».
Η τουρκική κυβέρνηση, που θεωρεί ότι το νομοσχέδιο κάνει διακρίσεις εις βάρος της Τουρκίας, υποστηρίζει ότι το τι ακριβώς συνέβη στην ανατολική Τουρκία το 1915 πρέπει να διερευνηθεί από ιστορικούς. Τονίζει ότι το γαλλικό νομοσχέδιο περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης.