Απέσυραν την υποστήριξή τους στον νόμο SOPA (Stop Online Piracy Act – Νόμος «Σταματήστε την πειρατεία στο Iντερνετ» οκτώ μέλη του Κογκρέσου, μετά τις έντονες διαμαρτυρίες χιλιάδων χρηστών που υποστηρίζουν ότι ουσιαστικά θα λογοκρίνει το Διαδίκτυο.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση αυτών των νόμων στο Κογκρέσο χρειάζεται συναίνεση, η οποία σήμερα δεν υπάρχει.

Ενας από τους υποστηρικτές του νόμου που στη συνέχεια διαφώνησε, ο Μάρκο Ρούμπιο, δήλωσε ότι η Γερουσία χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες και τις αντιδράσεις που έχουν προκύψει.

Την Τετάρτη έμεινε όλη την ημέρα χωρίς Ιντερνετ η αγγλική Wikipedia με απόφαση του ιδρυτή της Τζίμι Γουέιλς σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο SOPA.

Υπέρ των νόμων είχαν ταχθεί παραγωγοί περιεχομένου όπως μουσικά και κινηματογραφικά στούντιο λέγοντας ότι η πειρατεία των παραγωγών τους βλάπτει τα έσοδα τους.

Σύμφωνα με τον νόμο, όσοι έκριναν ότι διανέμεται υλικό που τους ανήκει, θα μπορούσαν ουσιαστικά να κλείσουν με δικαστική εντολή την ιστοσελίδα που το διανέμει μπλοκάροντάς την μέσω του DNS, του συστήματος ονοματοδοσίας του Ιντερνετ. Ετσι, οι φυλλομετρητές δεν θα μπορούσαν να τη βρουν πουθενά και θα ήταν αόρατη από όλο το Ιντερνετ.

Η αποτελεσματική διαμαρτυρία της Wikipedia

«Το μπλακάουτ της Wikipedia τελείωσε και το κοινό μίλησε», δήλωσε η διευθύντρια του Ιδρύματος Wikipedia Σου Γκάρντνερ στον ιστότοπο του ιδρύματος. «Εκατόν εξήντα δύο εκατομμύρια χρήστες είδαν την σελίδα του μπλακάουτ που ρωτούσε αν μπορεί κανείς να φανταστεί ένα κόσμο χωρίς ελεύθερη γνώση. Είπατε όχι», δήλωσε η Γκάρντνερ.
«Κάνατε τα τηλεφωνικά κέντρα του Κογκρέσου να μπλοκάρουν και λιώσατε τους σέρβερ τους», συνέχισε.

Η χωρίς προηγούμενο αυτή κίνηση ήρθε σε αντίδραση σε δύο νομοσχέδια που προχωρούν στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, τον Νόμο για να σταματήσει η ον-λάιν πειρατεία (SOPA) και τον Νόμο για την προστασία του IP (Protect IP Act, PIPA).

Οι επικριτές της νομοθεσίας υποστηρίζουν ότι τα μέτρα αυτά θα περιορίσουν την ελευθερία του λόγου και θα δώσουν στους ιδιοκτήτες περιεχομένου δρακόντειες δυνάμεις για να κλείνουν ιστότοπους που εμπλέκονται σε πειρατεία, ακόμη κι αν
προσφέρουν απλώς συνδέσμους προς περιεχόμενα που προστατεύονται από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Αλλοι ιστότοποι, όπως ο Google, συντάχθηκαν με τη διαμαρτυρία της Wikipedia χωρίς να βγουν οφλάιν. Η Wikipedia υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει την εκστρατεία διαμαρτυρίας της.

Η υποστήριξη προς τη νομοθεσία φαίνεται ότι μειώνεται στο αμερικανικό Κογκρέσο, καθώς πολλοί βουλευτές ανακοινώνουν στο Twitter και το Facebook ότι δεν θα την υποστηρίξουν.