Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας, μεταξύ τους και την Κωνσταντινούπολη, έχει προκαλέσει η επιδρομή μαχητικών σε βουνά κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 35 άμαχοι. Η Άγκυρα επιβεβαίωσε πως τα θύματα δεν ήταν αντάρτες του PKK, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος να κάνει λόγο για «λυπηρό περιστατικό» που διερευνάται, δεσμευόμενος πως «δεν θα υπάρξει συγκάλυψη πιθανών λαθών».

Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο Στρατού είχε αναφέρει αρχικά πως η επιδρομή διενεργήθηκε «σε περιοχή που δεν υπήρχαν πολίτες», ενώ είχαν ήδη ξεσπάσει αντιδράσεις σε περιοχές με κουρδικό πληθυσμό. Η αεροπορία ανέφερε ότι η επιδρομή έγινε μετά από πληροφορία πως δυνάμεις του PKK προετοίμαζαν επίθεση σε τουρκικές θέσεις.

Η επίθεση έγινε το βράδυ της Τετάρτης σε ορεινό περάσμα μεταξύ του χωριού Ορτασού στο τουρκικό Ουλούντερε και του χωριού Χαφτανίν στην ιρακινή πλευρά των συνόρων.

Η περιοχή στην οποία έγινε η επιδρομή θεωρείται τόσο καταφύγιο Κούρδων ανταρτών όσο και διόδος για λαθρεμπόρους από το Ιρακ -αλλά είναι αρκετά σύνηθες, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες, οι κάτοικοι των χωριών της περιοχής να περνούν τα σύνορα για να αγοράσουν προϊόντα από την απέναντι πλευρά.

Σε λίστα με τα ονόματα των θυμάτων, οι 28 από τους 35 νεκρούς είχαν το ίδιο επώνυμο. Σύμφωνα με μαρτυρίες στα τουρκικά ΜΜΕ, ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκεται και ένα 13χρονο παιδί.

«Έχουμε 30 σορούς, όλες απανθρακωμένες» ανέφερε ο Φεχμί Γιαμάν, δήμαρχος του Ουλούντερε στην επαρχία του Σιρνάκ. «Το κράτος γνώριζε πως οι άνθρωποι αυτοί έκαναν λαθρεμπόριο στην περιοχή, αυτού του είδους τα περιστατικά είναι απαράδεκτα» τόνισε.

Αργότερα την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του κυβερνώνοντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Χουσεΐν Τσελίκ αναγνώρισε πως η επιδρομή έπληξε αμάχους. «Από τις αρχικές αναφορές διαπιστώθηκε πως οι άνθρωποι αυτοί ήταν δεν ήταν τρομοκράτες» δήλωσε.

Το γραφείου του κυβερνήτη του Σιρνάκ είχε κάνει λόγο για 35 νεκρούς, αριθμό που επιεβαιώσε και ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν εικόνες με πλήθος κόσμου γύρω από τις σορούς, οι οποίες είχαν καλυφθεί με κουβέρτες. Ορισμένες από τις σορούς ήταν σε τόσο δύσβατο σημείο που απομακρύνθηκαν με γαϊδούρια.

Η είδηση της επιδρομής προκάλεσε συγκρούσεις και πετροπόλεμο μεταξύ εκατοντάδων διαδηλωτών και αστυνομικών στο Ντιγιάρμπακιρ, την μεγαλύτερη πόλη με εθνοτικά κουρδικό πληθυσμό στην νοτιοανατολική Τουρκία, όπως μεταδίδει το Reuters. Η αστυνομία απάντησε κάνοντας χρήση δακρυγόνων και προχώρησε σε επτά συλλήψεις.

Το φιλοκουρδικό κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας ανέφερε πως τα ηγετικά του στελέχη θα μεταβούν στην περιοχή. Καθιστική διαμαρτυρία διοργανώθηκε στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης, ενώ διαδηλώσεις έγιναν και στο Ντιγιάρμπακιρ, τη Γιουσέκοβα, τη Μερσίνα και τη -σεισμόπληκτη- Βαν.

Κατά τη διαμαρτυρία στην Κωνσταντινούπολη επενέβη η αστυνομία που χρησιμοποίησε δακρυγόνα και αντλίες νερού για να διαλύσει το πλήθος. Κάποιοι διαδηλωτές έσπασαν μία στάση λεωφορείου και πετούσαν πέτρες σε αστυνομικούς. Αρκετές συλλήψεις έγιναν από άνδρες της αστυνομίας με πολιτικά.