Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη υπό το φως του γαλλογερμανικού σχεδίου για την εγκαθίδρυση «δημοσιονομικής ένωσης» στην Ευρωζώνη με αυστηρό πειθαρχικό έλεγχο και κυρώσεις κυριαρχεί στη συνάντηση των Νικολά Σαρκοζί και Ντέιβιντ Κάμερον στο Παρίσι. Προηγήθηκε ομιλία της Ανγκελα Μέρκελ με νέο «όχι» σε ευρωομόλογο και διεύρυνση του ρόλου της ΕΚΤ, και έπεται τη Δευτέρα συνάντηση της Γερμανίδας καγκελαρίου με τον Νικολά Σαρκοζί για να «κλειδώσουν» το σχέδιο δράσης που θα παρουσιάσουν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός βρίσκεται στο Μέγαρο των Ηλυσίων την επομένη των δηλώσεων Σαρκοζί περί της ανάγκης «επανίδρυσης» της Ευρώπης, και μιας νέας Συνθήκης που θα επιβάλλει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία στα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.
Η Βρετανία ανησυχεί για τον πιθανό αντίκτυπο της κίνησης αυτής στην επιρροή της εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην «καρδιά» της συνάντησης με τον Σαρκοζί βρίσκονται τα σχέδια οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωζώνη που προβλέπουν στενότερη συνεργασία εντός του μπλοκ των «17», πιθανώς μειώνοντας τη συνολική επιρροή του Λονδίνου.
Ο Ντέιβιντ Κάμερον τελεί υπό πίεση στο εσωτερικό και θα επιδιώξει να διερευνήσει τι μπορεί να λάβει η Βρετανία ως αντάλλαγμα για τη στήριξη ενός τέτοιου σχεδίου. Ομως, δεδομένου ότι οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικές για το ενιαίο νόμισμα, αναλυτές εκτιμούν πως είναι απίθανο να επιδιώξει να καθυστερήσει την όλη διαδικασία.
«Πειθαρχία» και «επανίδρυση» από το δίδυμο Μέρκελ-Σαρκοζί
Η Ανγκελα Μέρκελ προειδοποίησε την Παρασκευή από το βήμα της γερμανικής Βουλής ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο «μαραθώνιο» προς αποκατάσταση της χαμένης αξιοπιστίας, λέγοντας ότι «γρήγορες λύσεις δεν υπάρχουν» και θα «χρειαστούν» χρόνια για το τέλος της κρίσης.
Στο πλαίσιο αυτό απέρριψε εκ νέου τις προτάσεις για την έκδοση ευρωομολόγων και τη διεύρυνση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), επιμένοντας σε ταχεία αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών ή συμφωνία επί νέας Συνθήκης για τη δημιουργία «δημοσιονομικής ένωσης» με αυστηρούς πειθαρχικούς κανόνες.
«Χρειαζόμαστε δημοσιονομική πειθαρχία και έναν αποτελεσματικό μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων. Συνεπώς χρειάζεται είτε να αλλάξουμε τις Συνθήκες, είτε να δημιουργήσουμε νέες» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, λέγοντας πως η Ευρώπη εργάζεται για τη δημιουργία αυτής της «δημοσιονομικής ένωσης».
Επισήμανε ακόμη ότι ο στόχος της, από κοινού με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, είναι η αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών, «προκειμένου να αποφευχθεί η διάσπαση μεταξύ μελών και μη μελών της Ευρωζώνης», μέσω της ενίσχυσης των ευρωπαϊκών θεσμών.
Για την ανάγκη «επανίδρυσης» της Ευρώπης είχε μιλήσει λίγες ώρες νωρίτερα ο Νικολά Σαρκοζί, τονίζοντας ότι μία νέα Συνθήκη που θα διέπει τις σχέσεις μεταξύ των κρατών-μελών είναι απαραίτητη για την προστασία της θέσης της Ευρώπης στον κόσμο.
Ο Σαρκοζί ζ μίλησε για μία νέα Συνθήκη που θα επιβάλλει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο προς υποστήριξη των κρατών που αντιμετωπίζουν οικονομική δυσκολία και τη λήψη αποφάσεων στη ζώνη του ευρώ με πλειοψηφία αντί ομοφωνίας.
Μιλώντας από την Τουλόν το βράδυ της Πέμπτης ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε πως το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει εάν δεν έλθουν κοντά οι οικονομίες της Ευρωζώνης με τη Γαλλία και τη Γερμανία να διαδραματίζουν ρόλο-κλειδί προς διασφάλιση «μίας ζώνης σταθερότητας».
Ωστόσο, απέρριψε έλεγχο και έγκριση των εθνικών προϋπολογισμών από τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι η Γαλλία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την κυριαρχία της.
Η Ανγκελα Μέρκελ συναντάται τη Δευτέρα με τον Νικολά Σαρκοζί για να «κλειδώσουν» το σχέδιό τους για την «ένωση δημοσιονομικής σταθερότητας», το οποίο και θα παρουσιάσουν κατά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 8 και 9 Δεκεμβρίου.
*Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση των όρων της Συνθήκης του Μάαστριχτ που διέπουν την Ευρωζώνη απαιτεί την έγκριση και των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.