Η «βόμβα» για το δημοψήφισμα που έριξε ο Γ. Παπανδρέου, εκτός από όλα τ’ άλλα, πυροδότησε και φήμες περί πραξικοπήματος στην Ελλάδα. Ο Ζαν Κατρεμέρ, ανταποκριτής της γαλλικής «Liberation» στις Βρυξέλλες ο οποίος κάλυψε την σύνοδο του G20 στις Κάννες, έγραψε ένα tweet αναφέροντας ότι ο έλληνας πρωθυπουργός δικαιολογήθηκε στους εταίρους του στην ευρωζώνη ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα προκειμένου να αποφύγει σχεδιαζόμενο πραξικόπημα.
«Ο Παπανδρέου, στο δείπνο της Τετάρτης, δικαιολογήθηκε για το δημοψήφισμα λέγοντας ότι ήθελε να αποφύγει τον κίνδυνο πραξικοπήματος», αναφέρει το tweet.
Ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης διακινούν αυτήν τη θεωρία, τονίζοντας ότι ο υπουργός Αμυνας Π. Μπεγλίτης αποστράτευσε τους τέσσερις κορυφαίους της στρατιωτικής ιεραρχίας την Τρίτη, την επομένη της ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος. Μάλιστα έχουν ξεθάψει δήλωση του κ. Μπεγλίτη από τον περασμένο μήνα στην οποία περιγράφει τον στρατό ως «κράτος εν κράτει». Απαιτούν από τον κ. Παπανδρέου να δημοσιοποιήσει ό,τι γνωρίζει για την συνομωσία αυτού του «κράτους εν κράτει».
Ανάμεσα στις εφημερίδες που αναρωτιούνται αν η απομάκρυνση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ και των αρχηγών του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας αποφασίστηκε για να προλάβει ένα πραξικόπημα είναι οι βρετανικές «Telegraph» και «Daily Mail».
Πιο απερίφραστα έθεσε το θέμα η «Handelsblatt», η κορυφαία οικονομική εφημερίδα της Γερμανίας. Σε άρθρο του με τίτλο «Αν ήμουν Ελληνας», ο διευθυντής της, Γκαμπόρ Στάινγκαρτ, παραδέχεται ότι το σχέδιο διάσωσης της ελληνικής οικονομίας είναι στην πραγματικότητα άλλο ένα σχέδιο διάσωσης των τραπεζών εις βάρος των ελλήνων εργαζομένων οι οποίοι θα το πληρώσουν μέσω της ολικής καταστροφής των θέσεων εργασίας, των μισθών και του επιπέδου διαβίωσης. Το μόνο που θα κάνουν τα μέτρα αυτά, συνεχίζει, είναι να μεγαλώσουν το χρέος της χώρας, ανοίγοντας τον δρόμο για ακόμη πιο φοβερές απαιτήσεις για λιτότητα στο μέλλον.
«Αν ήμουν από την Ελλάδα, θα ήμουν ανάμεσα σ’ εκείνους που βρίσκονται σε επιφυλακή και ανησυχούν. Θα παρακολουθούσα με δυσπιστία τον στρατιωτικό μηχανισμό που κυβέρνησε τη χώρα ως το 1974 και ο οποίος μπορεί να περιμένει μια ευκαιρία για εκδίκηση. Το γνωρίζουμε από πολλές χώρες: ο δρ Σοκ είναι εχθρός της δημοκρατίας», γράφει.
Αγγελος Τόλκας: «Αστεία είδηση, απίθανο σενάριο για δήθεν αποσταθεροποίηση του πολιτεύματος»
Ο υφυπουργός Επικρατείας Αγγελος Τόλκας με αφορμή το δημοσίευμα της Liberation δήλωσε στο «Βήμα»: «Πρόκειται περί αστείας είδησης. Για ένα απίθανο σενάριο για δήθεν αποσταθεροποίηση του πολιτεύματος. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ο κ. Μπεγλίτης έχει ήδη δηλώσει ότι οι κρίσεις στο στράτευμα ήταν οι τακτικές, ήταν νόμιμες και οι πλέον αξιοκρατικές. Είναι γνωστό ότι ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος έχει εκφραστεί ξανά με τρόπο εμπαθή και για τον πρωθυπουργό και για την Ελλάδα».