Οι φορολογικοί παράδεισοι ζουν και βασιλεύουν παρά την απόφαση του G20 να τους «κλείσει» το 2009.
Σύμφωνα με λίστα που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Tax Justice Network (TJN) η Ελβετία, τα Νησιά Κέιμαν, το Λουξεμβούργο, το Χονγκ Κονγκ και οι ΗΠΑ φιγουράρουν κατά σειρά στην κορυφή των χωρών που περιβάλλουν με μυστικότητα τις οικονομικές συναλλαγές.
Μάλιστα η TJN υποστηρίζει ότι ο ρόλος που έπαιξε η φοροδιαφυγή μέσω κέντρων οφσόρ στην ελληνική οικονομική κρίση έχει «κουκουλωθεί» διότι οι μεγάλες δυνάμεις του G20 ωφελούνται από τους φορολογικούς παραδείσους.
Στην πρώτη δεκάδα του δείκτη οικονομικής μυστικότητας ακολουθούν η Σιγκαπούρη, η νήσος Τζέρσεϊ, η Ιαπωνία, η Γερμανία και το Μπαχρέιν. Η Βρετανία κατατάσσεται 13η, το Βέλγιο 15ο, η Αυστρία 17η και η Κύπρος 20ή.
Την έκπληξη αποτελούν η Ιαπωνία και η Γερμανία, όγδοη και ένατη αντίστοιχα, οι οποίες εμφανίζουν αυξημένες παράνομες συναλλαγές και φοροαπαλλαγές.
Οι ΗΠΑ, στην πέμπτη θέση, αν και δεν έχουν ευρέως τη φήμη φορολογικού παραδείσου, στην πραγματικότητα παρέχουν αρκετές «κακοήθεις» διευκολύνσεις μυστικότητας στο επίπεδο των μεμονωμένων πολιτειών. Το Ντέλαγουεαρ, για παράδειγμα, το προτιμούν όλο και περισσότερο οι μεγάλες εταιρείες λόγω των πολύ περιορισμένων απαιτήσεων για διαφάνεια και των ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων.
Αν και η Βρετανία έρχεται 13η, αν συνδυάζαμε το Σίτι του Λονδίνου με τις βρετανικές κτήσεις στο εξωτερικό _ όπως τα Νησιά Κέιμαν, οι Βερμούδες και οι Βρετανικές Παρθένες Νήσοι _ και τα νησιά της Μάγχης, όπως το Τζέρσεϊ, η χώρα θα φιγουράριζε στην κορυφή της λίστας. Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών αντέδρασε έντονα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει την δέσμευσή της να αντιμετωπίσει κάθε μορφή αποφυγής των φόρων και φοροδιαφυγής.
Δυο χρόνια μετά την σύνοδο κορυφής του G20 όπου αποφασίστηκε να κλείσουν οι φορολογικοί παράδεισοι λόγω του σκοτεινού ρόλου που έπαιξαν στην οικονομική κρίση, η TJN υποστηρίζει ότι ελάχιστη πραγματική πρόοδος έχει σημειωθεί.
Οπως δήλωσε ο διευθυντής της TJN Τζον Κρίστενσεν στον βρετανικό «Guardian», η μυστικότητα όχι μόνο διευκολύνει την φοροδιαφυγή αλλά και «έχει γίνει κεντρικό στοιχείο των παγκόσμιων οικονομικών αγορών δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για απάτες, αποφυγή οικονομικών ρυθμίσεων, χειραγώγηση των αγορών και ξέπλυμα χρημάτων».
Ο δείκτης οικονομικής μυστικότητας βασίζεται σε στοιχεία του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ καθώς και σε στοιχεία των ίδιων των υπουργείων Οικονομικών της κάθε χώρας. Η Ελβετία κατατάχθηκε πρώτη επειδή πολέμησε σκληρά τις προσπάθειες της ΕΕ για περισσότερη διαφάνεια.
Επιπλέον οι ελβετικές τράπεζες κατηγορούνται ότι, όταν η Ουάσινγκτον άρχισε να πατάσσει τους αμερικανούς φοροφυγάδες που χρησιμοποιούσαν ελβετικούς λογαριασμούς, εκείνες προσπάθησαν να αντισταθμίσουν την «χασούρα» προσελκύοντας νέους πακτωλούς παράνομου χρήματος από τις αναπτυσσόμενες χώρες.