Φυλετικοί ηγέτες από τη Ναμίμπια μετέβησαν στο Βερολίνο προκειμένου να παραλάβουν τα κρανία 20 συμπατριωτών τους που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της αποικιακής ηγεμονίας του Β’ Ράιχ στη χώρα στις αρχές του 20ού αιώνα.
Επιορκοι γερμανοί «επιστήμονες» είχαν πάρει τα κρανία προκειμένου να διεξάγουν πειράματα τα οποία δήθεν θα «αποδείκνυαν» τη φυλετική ανωτερότητα των λευκών Ευρωπαίων έναντι των μαύρων Αφρικανών.
Η παράδοση των κρανίων στις Αρχές της Ναμίμπια συνιστά μια σπάνια υπενθύμιση του σύντομου αποικιακού παρελθόντος της Γερμανίας το οποίο οδήγησε στη βίαιη καταστολή της εξέγερσης των Χερέρο και των Νάμα μεταξύ του 1904 και του 1908 και στη δολοφονία τουλάχιστον 65.000 ανθρώπων στην αφρικανική χώρα.
Τα κρανία ανήκουν σε 16 άνδρες, τέσσερις γυναίκες και ένα αγόρι, που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της εξέγερσης των ιθαγενών κατά της γερμανικών αποικιοκρατικών δυνάμεων.
Πρόκειται για μόλις 20 από τα εκατοντάδες άτομα που πέθαναν από την πείνα και τη δίψα όταν περικυκλώθηκαν από τα γερμανικά στρατεύματα και οδηγήθηκαν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης στην έρημο, όπου αφέθηκαν χωρίς φαγητό και νερό.
Οι Γερμανοί αφαίρεσαν τα κεφάλια των νεκρών και 300 από αυτά εστάλησαν στη Γερμανία για επιστημονικά πειράματα. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τον γερμανικό Τύπο πριν από τρία χρόνια. Για τον επαναπατρισμό των κρανίων πραγματοποιήθηκε τελετή στο Βερολίνο στην οποία παρευρέθηκε μία επιτροπή από 73 φυλετικούς ηγέτες της Ναμίμπια.
«Ηρθαμε πρώτα απ’ όλα για να παραλάβουμε τα θνητά ανθρώπινα λείψανα των προπατόρων μας και να τα επιστρέψουμε στη γη των προγόνων τους» δήλωσε μέλος της αφρικανικής επιτροπής, τονίζοντας ότι η αποστολή συνιστά «μια χειρονομία συμφιλίωσης με τους Γερμανούς».
Σύμφωνα με ιστορικούς η σφαγή στη Ναμίμπια (τότε Γερμανική Νοτιοδυτική Αφρική) συνιστά την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, ενώ οι Χερέρο και οι Νάμα ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που κατέληξαν σε γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Η Ναμίμπια, που παρέμεινε κτήση της Γερμανίας ως το 1918, κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1990 από τη Νότιο Αφρική. Η Γερμανία το 2004 ζήτησε επισήμως συγνώμη για τις θηριωδίες που έλαβαν χώρα στη Ναμίμπια, ωστόσο αρνείται να καταβάλει αποζημιώσεις στους συγγενείς των θυμάτων.