Το πιο κρίσιμο τεστ της εξαετούς (από τον Νοέμβριο του 2005 ) θητείας της στην καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας αντιμετωπίζει σήμερα η Ανγκελα Μέρκελ. Η Μπούντεσταγκ, η ομοσπονδιακή Κάτω Βουλή, θα ψηφίσει για την περαιτέρω ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Χρηματο-οικονομικής Σταθερότητας (EFSF) με χρήματα των γερμανών φορολογουμένων.

Ακολουθούν πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την τρέχουσα κατάσταση στη γερμανική πολιτική σκηνή με αφορμή την εν λόγω ψηφοφορία.

1. Ποια είναι η σύνθεση της Μπούντεσταγκ;

Το συντηρητικό μπλοκ της Ανγκελα Μέρκελ – οι δικοί της Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και οι Βαυαροί σύμμαχοί τους, η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU) – καταλαμβάνουν τις 237 από τις 620 έδρες. Οι επίσης συμμετέχοντες στην κυβέρνηση Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) καταλαμβάνουν άλλες 93 έδρες, με αποτέλεσμα η κυβερνητική πλειοψηφία να διαθέτει συνολικά 330 έδρες. Οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έχουν 146 έδρες, το κόμμα Αριστερά 76 και οι Πράσινοι 68 έδρες, με αποτέλεσμα η αντιπολίτευση να διαθέτει συνολικά 290 έδρες.

2. Θα υπερψηφιστεί ο νόμος για την ενίσχυση του EFSF ;

Η υπερψήφιση είναι βέβαιη, αφού Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι έχουν ανακοινώσει ότι θα στηρίξουν τον νόμο. Ωστόσο υπάρχει βάσιμος φόβος διαρροών από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Αν οι διαρροές είναι πολλές, τίθεται σε αμφισβήτηση η κυριαρχία της καγκελαρίου Μέρκελ στον κυβερνητικό συνασπισμό από τώρα έως τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες για το 2013.

3. Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η ψηφοφορία ;

Η Μέρκελ έχει πει πολλές φορές ότι θεωρεί βέβαιη την επίτευξη της λεγόμενης «καγκελαριακής πλειοψηφίας», δηλαδή 311 θετικές ψήφους από τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού: το 50% του αριθμού των εδρών συν μία ψήφο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η ίδια η καγκελάριος δίνει ένα περιθώριο για έως και 19 «αντάρτες» κυβερνητικούς βουλευτές.
Την «καγκελαριακή πλειοψηφία» δεν την απαιτεί το σύνταγμα ή ο κανονισμός της Βουλής ωστόσο «θα ήταν πολιτικά επωφελής» όπως το έθεσε κομψά ο ηγέτης της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ. Η πλειοψηφία των γερμανικών μέσων ενημέρωσης εκτιμά ότι μία μεγάλη «ανταρσία» κυβερνητικών βουλευτών σήμερα μπορεί να θέσει ζήτημα νομιμοποίησης των επόμενων κινήσεων της κυρίας Μέρκελ στο εξαιρετικά δύσβατο πεδίο της αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη.

4. Πώς αντιδρούν οι αγορές ;
«Μία «καγκελαριακή πλειοψηφία» θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές αλλά για περιορισμένο χρονικό διάστημα» εκτιμά ο Φόλκερ Χελμάγερ, επικεφαλής αναλυτής της τράπεζας Μπρέμερ Λαντενσμπάνκ. Και προβλέπει : «Πιο σημαντικό για τις αγορές είναι να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν την προτεινόμενη ενίσχυση του EFSF χώρες που αντιδρούν, όπως η Σλοβακία. Εως ότου όλα τα κράτη της ζώνης του ευρώ υιοθετήσουν τη σχετική πρόταση, οι αγορές θα ακολουθούν πτωτική πορεία».

5. Και ποιο είναι το διακύβευμα για το άμεσο μέλλον ;
Ακόμη και αν η απόφαση για το EFSF υπερψηφιστεί από όλα τα εθνικά κοινοβούλια, η επόμενη φάση περιλαμβάνει νέα σοβαρά εμπόδια. Το ταμείο θα πρέπει να γεμίσει με χρήματα. Το ακριβές ποσό που θα κληθεί τελικά να διαθέσει κάθε χώρα θα γίνει αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης, με δεδομένη, σήμερα, τη μεγάλη αντίδραση της κοινής γνώμης σε βασικά κράτη – αιμοδότες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία.

Αν σήμερα ανοίξει ένας κύκλος αμφισβήτησης για την κυβέρνηση Μέρκελ, μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω η ηγετική ικανότητα της Γερμανίας να οδηγήσει την Ευρώπη στην αποκατάσταση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.