Η Τουρκία εξακολουθεί να διατηρεί υψηλά τους τόνους για το θέμα των κυπριακών γεωτρήσεων καθώς, παρά το ότι ο
Ταγίπ Ερντογάν απέκλεισε προς το παρόν τη χρήση στρατιωτικής βίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ετοιμάζεται να ορίσει την υφαλοκρηπίδα με το τουρκοκυπριακό ψευδοκράτος ώστε να αρχίσουν έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο.
Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Άγκυρα και το ψευδοκράτος θα ορίσουν τα μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα και θα εκδώσουν άδειες για την εξόρυξη φυσικών πόρων, προφανώς σε απάντηση για τις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το κρατικό δίκτυο TRT μετέδωσε μάλιστα ότι τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν ο Ταγίπ Ερντογάν και ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Έρογλου στην Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Το ίδιο δίκτυο μετέδωσε δηλώσεις του Ερντογάν που φέρεται να είπε ότι η κίνηση των Ελληνοκύπριων είναι «ανεύθυνο, προκλητικό και μονομερές βήμα». Προειδοποίησε δε τις εταιρείες που θα εργαστούν με την Κυπριακή Δημοκρατία με αποκλεισμό από έργα στην Τουρκία.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος πρωθυπουργός απέκλεισε προς το παρόν τη χρήση στρατιωτικής βίας εκ μέρους της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, ο Ταγίπ Ερντογάν συνέδεσε τις κυπριακές γεωτρήσεις στο περίφημο «Οικόπεδο 12» με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας ότι οι κινήσεις της Λευκωσίας θα μπορούσαν να αναβάλουν το προγραμματιζόμενο – για τον Οκτώβριο – Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.
Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν έγιναν μετά τη συνάντηση, περίπου μιάμισης ώρας, που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο τούρκος Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι οι γεωτρήσεις δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. «Η ελληνοκυπριακή διοίκηση και το Ισραήλ κάνουν κάτι τρελό στη Μεσόγειο» δήλωσε ο κ. Ερντογάν σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολία». Και στο σημείο αυτό έριξε τη «βόμβα» ότι «ετοιμαζόμαστε για συνάντηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Ελλάδα σύντομα. Είναι ένα βήμα (σσ. οι κυπριακές γεωτρήσεις) για να σαμποταριστεί η συνάντηση».
Το ερώτημα που απασχολεί την Αθήνα είναι τι μπορεί να σημαίνει η δήλωση Ερντογάν. Θέλει να ακυρώσει το Ανώτατο Συμβούλιο; Θέλει απλώς να το αναβάλλει; Ή μήπως επιθυμεί να επηρεάσει την νεότευκτη ελληνοϊσραηλινή σχέση υπονοώντας ουσιαστικά ότι αυτή, σε συνδυασμό με τον ρόλο της Κύπρου και το θέμα της ενέργειας, απειλεί την ελληνοτουρκική προσέγγιση; Οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δεν είναι εύκολες και σίγουρα θα απασχολήσουν τις επόμενες ώρες τους κορυφαίους παράγοντες της ελληνικής διπλωματίας αλλά και την κυβέρνηση.
Το θέμα της έντασης μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ κυριάρχησε στη συνάντηση Ομπάμα – Ερντογάν. Και από τη δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού ότι η Αγκυρα δεν πρόκειται προς το παρόν να προχωρήσει στη χρήση στρατιωτικών μέσων στην Ανατολική Μεσόγειο ώστε να αποτρέψει τις γεωτρήσεις. Αντίθετα, επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα προχωρήσει στις δικές της γεωτρήσεις. Καθίσταται σαφές, σημείωναν ενημερωμένες πηγές, ότι το μήνυμα Ομπάμα υπέρ της αποφυγής ακραίων ενεργειών και περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης υπήρξε αρκετά αυστηρό.
Οι τουρκικές κινήσεις τις τελευταίες ώρες θυμίζουν την τακτική «μία κρύο, μία ζέστη». Το νορβηγικό σκάφος «Bergen Surveyor», το οποίο έχει ναυλώσει η Αγκυρα για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, επέστρεψε χθες στον Κόλπο της Αττάλειας. Μέχρι στιγμής δεν έχει μπει σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως του Καστελορίζου.
Την ίδια στιγμή, η Αγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ για τη δέσμευση περιοχής με σκοπό τη διεξαγωγή αεροναυτικής άσκησης νοτίως της Κύπρου, εντός του FIR Λευκωσίας. Στη ΝΟΤΑΜ αναφέρεται ότι θα πραγματοποιηθεί άσκηση με δύο πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στη θαλάσσια περιοχή 55 μίλια βόρεια της πλατφόρμας του γεωτρύπανου που εκτελεί έρευνες για φυσικό αέριο στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Αγκυρα προγραμματίζει να βγάλει φρεγάτες στη Μεσόγειο, προφανώς σε μία κίνηση επίδειξης ισχύος. Ωστόσο, πολλές εξ’ αυτών βρίσκονται ήδη στην ευρύτερη περιοχή και δεν βγαίνουν από τους τουρκικούς ναυστάθμους.
Πάντως, όλα αυτά δεν πτοούν τη Λευκωσία και το Τελ Αβίβ. Το γεωτρύπανο της αμερικανοεβραϊκής εταιρείας Noble Energy δουλεύει σε εντατικούς ρυθμούς ενώ και οι δύο χώρες προγραμματίζουν κινήσεις που να δείχνουν τη σύσφιγξη των σχέσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό, μεταβαίνει στην Κύπρο στις 10 Οκτωβρίου, για διήμερη επίσκεψη, ο πρόεδρος του Ισραήλ Σιμόν Πέρες.