Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και άλλα τέσσερα τραυματίστηκαν σοβαρά από την έκρηξη που σημειώθηκε πριν από λίγες ώρες και τη φωτιά που ακολούθησε στο πυρηνικό εργοστάσιο της Μαρκούλ, στη νότια Γαλλία, μια πυρηνική μονάδα 56 ετών και μια από τις παλαιότερες στη Γηραιά Ήπειρο.
Η μονάδα, που λειτουργεί από το 1955 και είναι από τις μεγαλύτερες στη Γαλλία, δεν διαθέτει πυρηνικό αντιδραστήρα, αλλά εγκαταστάσεις για τη διαχείριση πυρηνικών αποβλήτων, όπως ακριβώς και το εργοστάσιο του Σέλαφιλντ στη Βρετανία.
Το εν λόγω πυρηνικό εργοστάσιο λειτουργεί σε μία περιοχή 30 χλμ. από την πόλη Αβινιόν και 80 χλμ. από τις ακτές της Μεσογείου, η οποία χαρακτηρίζεται γεωργική και τουριστική, για το λόγο αυτό, αν πράγματι διαρρεύσει πυρηνική ενέργεια, κινδυνεύουν άμεσα η υγεία των κατοίκων, η τοπική τουριστική βιομηχανία και η οικονομία της περιοχής.
Η Γαλλία, που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικού ρεύματος με τη βοήθεια της ατομικής ενέργειας στην Ευρώπη, διαθέτει σήμερα 58 πυρηνικούς αντιδραστήρες. Μετά το προ μηνών δυστύχημα στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, η γαλλική κυβέρνηση υπέβαλλε πρόσφατα σε εξονυχιστικά τεστ αντοχής και τους 58 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.
Το εργοστάσιο της Μαρκούλ, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία Socodei, θυγατρική της EDF, της μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρίας της Γαλλίας, επεξεργάζεται ραδιενεργά υλικά από πυρηνικές μονάδες που παροπλίζονται, ανακυκλώνοντας πλουτώνιο από πυρηνικά όπλα για την παραγωγή πυρηνικού καύσιμου «μείγματος οξειδίων», ή ΜΟΧ.
Η γαλλίδα υπουργός Οικολογίας Ναταλί Κοσιούσκο – Μοριζέ, αναμένεται να μεταβεί αργότερα σήμερα στο σταθμό προκειμένου να ενημερωθεί.