Τη χαριστική βολή στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι φαίνεται να βάζει η χθεσινή προσχώρηση στις δυνάμεις των εξεγερμένων του Αμπντελσαλάμ Τζάλουντ, πρώην συντρόφου του συνταγματάρχη και επί σειρά ετών θεωρούμενου ως δεύτερου τη τάξει στο λιβυκό καθεστώς.
«Ο Τζάλουντ εγκατέλειψε την Τρίπολη μαζί με την οικογένειά του και έφθασε στην πόλη Ζέντεν, όπου και συνενώθηκε με την εξέγερση», δήλωσε ο εκπρόσωπος των εξεγερμένων συνταγματάρχης Άχμεντ Όμαρ Μπάνι, συμπληρώνοντας πως ο ίδιος ο Τζάλουντ δήλωσε ότι «το καθεστώς του Καντάφι είναι τελειωμένο».
Σύντροφος του Καντάφι από την πρώτη στιγμή που ο συνταγματάρχης κατέλαβε με πραξικόπημα την εξουσία το 1969, ο Τζάλουντ άσκησε τα καθήκοντα του πρωθυπουργού από το 1972 ως το 1977, ενώ είχε ασκήσει επίσης καθήκοντα αντιπροέδρου της κυβέρνησης, υπουργού Οικονομικών και υπουργού Βιομηχανίας. Λόγω των πολιτικών του διαφορών με τον Καντάφι, ο πρώην πρωθυπουργός είχε πέσει σε δυσμένεια τη δεκαετία του 1990, οπότε κι αποσύρθηκε από την πολιτική ζωή και, ουσιαστικά, παρέμενε υπό κατ’ οίκον κράτηση επί σειρά ετών.
Τις τελευταίες ημέρες, με την κατάληψη της Ζαουίγια και τον αποκλεισμό της Τρίπολης από το νότο, οι δυνάμεις των εξεγερμένων έχουν καταφέρει να σφίξουν σημαντικά τον κλοιό γύρω από τον Μουαμάρ Καντάφι. Χθες το απόγευμα, το πρακτορείο Reuters ανέφερε πως οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του Σουρμάν στα ανατολικά της Τρίπολης ενώ αργά χθες το βράδυ ανακοίνωσαν ότι έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της Ζαουίγια μετά και την κατάληψη του νοσοκομείου, του τελευταίου κτιρίου που είχαν οι κυβερνητικές δυνάμεις.
Ταυτόχρονα, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (I.O.M.) ανακοίνωσε πως ετοιμάζει τεράστια επιχείρηση απεγκλωβισμού των εκατοντάδων ξένων που βρίσκονται στην Τρίπολη. Τους τελευταίους μήνες έχουν διαφύγει από τη Λιβύη σχεδόν 600.000 από τους πάνω από 1,5 εκατομμύριο ξένους υπηκόους, κυρίως Ασιάτες και Αφρικανούς, που δούλευαν στη χώρα.