Τα «σπιτικά» παιδικά γεύματα δικαίως έχουν επανέλθει στην μόδα, αφού είναι πολύ θρεπτικότερα από τα διάφορα παχυντικά σνακ και τα μικρογεύματα των κυλικείων και των ταχυφαγείων- και φυσικά βαραίνουν λιγότερο τον οικογενειακό προϋπολογισμό, πράγμα πολύ σημαντικό σε εποχή κρίσης. Εχουν όμως και μια πολύ κακή πλευρά, αφού σύμφωνα με μια νέα έρευνα αποτελούν «μαγνήτη» επικίνδυνων βακτηρίων!
Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ωστιν, η οποία δημοσιεύτηκε σε αμερικανικό περιοδικό για παιδιατρικά θέματα, έδειξε ότι τα γεύματα που «συσκευάζουν» στο σπίτι οι γονείς για τα παιδιά τους σχετίζονται με σαφώς υψηλότερο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης.
Οι επιστήμονες εξέτασαν περισσότερα από 700 δοχεία φαγητού παιδιών προσχολικής εκπαίδευσης. Ο κίνδυνος για την υγεία των παιδιών εννέα σχολείων ήταν τόσο υψηλός ώστε σόκαρε τους μελετητές, οι οποίοι υποστήριξαν ότι οι θερμοκρασίες στις οποίες φυλάσσονται τα γεύματα είναι «εξαιρετικά ακατάλληλες».
Πιο συγκεκριμένα, το 97% των κρεατικών, το 99% των γαλακτοκομικών προϊόντων και το 99% των λαχανικών στα παιδικά γεύματα αποδείχτηκε πως φυλάσσονται σε «μη ασφαλείς» θερμοκρασίες». Παρά το γεγονός ότι περίπου τα μισά γεύματα περιείχαν παγοκύστες και το 12% βρισκόταν εντός ψυγείου, μόλις 22 φυλάσσονταν σε ασφαλή θερμοκρασία.
Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη που γίνεται για τα παιδικά «σπιτικά» γεύματα, προκειμένου να ελέγχει η πιθανότητα ύπαρξης βλαβερών βακτηρίων σε αυτά. Ανιχνεύθηκαν λοιπόν, μεταξύ άλλων, το E. Coli, η σαλμονέλα και ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, βακτήρια που αναπτύσσονται σε θερμοκρασίες μεταξύ 4 και 60 βαθμών Κελσίου και οδηγούν σε τροφική δηλητηρίαση.
Οι ίδιες θερμοκρασίες χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες ως «ζώνη κινδύνου» για τα γεύματα μας, γι’ αυτό προτείνουν να μην καταναλώνουμε φαγητό που βρισκόταν σε αυτή την θερμοκρασία για λιγότερο από 2 ώρες.
Ο Φαουάζ Αλμανσούρ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα της έρευνας δημιουργούν τρόμο περισσότερο για τα παιδιά απ’ ότι για τους ενήλικες. Αποδεικνύεται ότι υπάρχει πρόβλημα, γι’ αυτό οφείλουν πλέον οι γονείς να αναθεωρήσουν την σκέψη τους για την συσκευασία των παιδικών γευμάτων».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής Υπηρεσίας Ελέγχου Τροφίμων(FSA) δήλωσε ότι η μελέτη θα ληφθεί σοβαρά υπόψη. «Δεν έχουμε συγκεκριμένες οδηγίες για τα συσκευασμένα παιδικά γεύματα, αλλά παρακαλώ όλες τις επιχειρήσεις να μην αφήνουν εκτός ψυγείου τα αναλώσιμα τρόφιμα για περισσότερο από 4 ώρες».
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα λίγοι είναι οι γονείς ή οι δάσκαλοι που λαμβάνουν σχετικά μέτρα προφύλαξης. Μόνο το 1/3 των κέντρων φροντίδας που συμμετείχαν στην έρευνα διέθεταν ψυγεία, τα οποία σπάνια χρησιμοποιούνταν τελικά.
Στη Βρετανία, περίπου 1 εκ. άνθρωποι προσβάλλονται από τροφική δηλητηρίαση ετησίως, 20.000 εκ των οποίων χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης και 500 τελικά πεθαίνουν.