Eνα στρώμα από δύσοσμα φύκια έχει «καταλάβει» εδώ και μερικές ημέρες πολλές ακτές της ΒΑ Κίνας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους κατοίκους.
Η «επιδρομή» της άλγης κορυφώθηκε κοντά στην κινεζική πόλη του Κινγκντάο, δημιουργώντας μια τεράστια κηλίδα που εκτείνεται από 70 έως 100 μέτρα μέσα στη θάλασσα, καλύπτοντας μια τεράστια έκταση άνω των 20.000 τ.χλμ.!
Τα φύκια έχουν εισβάλλει σε πολλές πολυσύχναστες παραλίες, προκαλώντας προβλήματα στους λουόμενους, πολλοί εκ των οποίων ωστόσο εξακολουθούν να πηγαίνουν εκεί για κολύμπι.
Το φαινόμενο της «πράσινης παλίρροιας», όπως ονομάζεται από τους περιβαλλοντολόγους, οφείλεται σε ένα είδος φυκιού, το Enteromorpha prolifera, το οποίο, εξαιτίας της μόλυνσης των θαλάσσιων υδάτων, πολλαπλασιάζεται με ταχύτατους ρυθμούς και μεταφέρεται μέσω των ρευμάτων κοντά στην ακτή.
Για τη συγκέντρωση των τεράστιων ποσοτήτων των φυκιών επιστρατεύτηκε στόλος αρκετών δεκάδων πλοίων, τα οποία με τη συνδρομή χιλιάδων εθελοντών και στρατιωτών κατάφεραν να καθαρίσουν τις ακτές απομακρύνοντας πολλούς χιλιάδες τόνους φυκιών. «Φέτος το καλοκαίρι, το πρόβλημα της πράσινης άλγης ήταν πιο έντονο σε σχέση με άλλες χρονιές», τόνισε στην κινεζική εφημερίδα «Global Times» ο εκπρόσωπος της κρατικής Υπηρεσίας Ωκεανικής Διοίκησης της Κίνας, προσθέτοντας πως το φαινόμενο αυτό έχει πάρει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις καθώς οι μεγάλες ποσότητες φυκιών εξαντλούν το οξυγόνο του νερού και παράλληλα στερούν το ηλιακό φως από τα υπόλοιπα θαλάσσια είδη.
Οι πράσινες παλίρροιες έκαναν την εμφάνισή τους στις ακτές της Βόρειας Κίνας το 2007 και επανέρχονται κάθε χρόνο από τότε. Παρόμοιο φαινόμενο, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από επιστήμονες στις ακτές της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής κατά τη δεκαετία του 1970, σημειώθηκε και στην Κίνα το 2008, λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, κι ήταν το χειρότερο ξέσπασμα άλγης Enteromorpha prolifera που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Τότε η μόλυνση είχε αποτέλεσμα την ανάπτυξη πράσινων φυκιών κατά μήκος της παραλίας της πόλης Κινγκντάο, όπου θα πραγματοποιούνταν οι αγώνες ιστιοπλοΐας. Οι Αρχές, προκειμένου να μπορέσουν να ρυθμίσουν εγκαίρως το πρόβλημα, κινητοποίησαν περίπου 10.000 εθελοντές για τον καθαρισμό των ακτών.