Οι μισές περιπτώσεις Αλτσχάιμερ μπορούν να προληφθούν με την προσθήκη μικρών, πλην όμως σημαντικών, αλλαγών στον καθημερινό τρόπο ζωής, αποκαλύπτουν δύο νέες μελέτες που δημοσιοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι μελέτες πραγματοποιήθηκαν σε βετεράνους στρατιώτες και πρώην παίκτες ράγκμπι. Εδειξαν καταρχήν ότι όσοι τραυματίζονται στο κεφάλι λόγω του επαγγέλματος ή του ηαθλήματος που ασκούν, φέρουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Ταυτόχρονα όμως διαπιστώθηκε πως αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η τακτική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και η αποχή από το κάπνισμα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 50% επί των συνολικών προβλεπόμενων περιστατικών.
Χιλιάδες ασθενείς στις ΗΠΑ και αλλού θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει τη σοβαρή αυτή ασθένεια, αλλάζοντας απλώς ορισμένες «κακές συνήθειες». Για πρώτη φορά εκτιμήθηκε από την επιστημονική κοινότητα ο βαθμός, στον οποίο ορισμένα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου, όπως είναι η ελλιπής άσκηση, το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Η νωθρή, καθιστική ζωή, η οποία συχνά συνοδεύεται από υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένη χοληστερόλη, αποτελεί, σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, την πιο βασική αιτία προσβολής από το Αλτσχάιμερ.
Οι έρευνες δημοσιοποιήθηκαν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Lancet Neurology. Εδειξαν επίσης πως η εκπαίδευση λειτουργεί ως παράγοντας πρόληψης της νόσου. Παλαιότερες ήδη μελέτες έχουν τονίσει τη σημασία της σχολικής και πανεπιστημιακής μόρφωσης κατά της απώλειας μνήμης στις μεγαλύτερες ηλικίες. Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως ο εγκέφαλος «εξοπλίζεται» σημαντικά κατά των συμπτωμάτων της άνοιας, όταν το άτομο μελετά πολύ.
Τα κρανιοεγκεφαλικά τραύματα, ακόμη και τα πιο ήπια από αυτά, αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία, όπως μαρτυρούν τα αποτελέσματα των δύο ερευνών. Οι 4.000 συνταξιοδοτημένοι παίκτες ράγκμπι, ηλικίας 50 ετών και άνω, που συμμετείχαν στην έρευνα, εμφάνισαν «σημαντικά γνωστικά προβλήματα» σε ποσοστό 35%.
Μέχρι το 2050 ο αριθμός των νοσούντων από Αλτσχάιμερ αναμένεται να τριπλασιαστεί. Σήμερα νοσούν περίπου 35 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο από την σοβαρή αυτή ασθένεια της «τρίτης ηλικίας».