Τεράστιοι αερόσακοι χρησιμοποιήθηκαν ως στηρίγματα τα οποία βοήθησαν μηχανικούς και αρχαιολόγους να αποτρέψουν την μερική κατάρρευση αρχαίας πυραμίδας στη Μέμφιδα της βορειοδυτικής Αιγύπτου.
Το οικοδόμημα, η κατασκευή του οποίου χρονολογείται πριν από 4.700 χρόνια, σταθεροποιήθηκε με αυτόν τρόπο πρόχειρα, ώστε οι ειδικοί μηχανικοί να προχωρήσουν στις εργασίες επιδιόρθωσης. Η τεράστια πυραμίδα κατασκευάστηκε ως χώρος ταφής του Φαραώ Ζοζέρ, ενός πολεμιστή που βασίλεψε κατά την τρίτη δυναστεία για 19 χρόνια και υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια σεισμού το 1992.
Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι κατασκεύασαν την πυραμίδα αυτή, όπως και άλλες της πρώιμης αυτής χρονολογικής περιόδου, από συμπαγή στρώματα αμμωδών τούβλων τοποθετώντας μικρότερα στρώματα, διαδοχικά το ένα πάνω στο άλλο. Αποτελείται από 6 στρώματα και έχει συνολικό ύψος 60 μέτρων, ενώ το σχήμα της βάσης της είναι τετραγωνικό.
Η ομάδα Βρετανών που ανέλαβε τις επιδιορθώσεις για τη συντήρηση του οικοδομήματος ήταν εξαιρετικά έμπειρη και χρησιμοποίησε τα τεχνολογικά μέσα που βοήθησαν αρχικά στην ασφαλή απόρριψη των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στο Αφγανιστάν.
«Ολόκληρη η κατασκευή θα μπορούσε να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή εξαιτίας των ζημιών που προξένησε ο σεισμός.», δήλωσε ο επικεφαλής μηχανικός Πήτερ Τζέημς. Και πρόσθεσε : «Σταθεροποιήσαμε όμως την οροφή με τους φουσκωτούς αερόσακους και σύντομα θα ξεκινήσουμε τις εργασίες συντήρησης στο εκπληκτικό αυτό οικοδόμημα».
Η ιστορική πυραμίδα είχε υποστεί τόσες ζημιές που καμία ομάδα εργασιών δεν αναλάμβανε το ρίσκο επιδιόρθωσής της για 19 ολόκληρα χρόνια. Ο Τζέημς, πρώην αξιωματικός του Βασιλικού Στόλου της Βρετανίας, όμως και οι συνάδελφοί του ανέλαβαν τη συντήρηση της υπογράφοντας συμβόλαιο για το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ.