Σχολεία στη Γερμανία απέσυραν τα ωμά λαχανικά από το μενού τους, τα αγγούρια μένουν ανέγγιχτα στους πάγκους των σούπερ μάρκετ και οι αγρότες δηλώνουν ότι χάνουν εκατομμύρια. Παράλληλα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους σε λαχανικά που προέρχονται από τη Γερμανία και την Ισπανία. Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν την προέλευση της αιμορραγικής γαστρεντερίτιδας, που οφείλεται σε στέλεχος του βακτηρίου Escherichia coli το οποίο ήταν άγνωστο έως σήμερα και παρουσιάζει ασυνήθιστα υψηλή τοξικότητα. Μέχρι στιγμής 19 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι στην Γερμανία.
Οι καταναλωτές πολλών ευρωπαϊκών χωρών -ανάμεσά τους, φυσικά, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Σουηδία- ανησυχούν για το ποια λαχανικά πρέπει να καταναλώσουν και ποια πρέπει να αποφύγουν.
«Μαγειρέψτε το ή αλλιώς μη το φάτε» δηλώνει ο γιατρός Ρολφ Σταρ, που εξειδικεύεται στη νεφρολογία.
Η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) πραγματοποιεί ελέγχους σε λαχανικά από την Ισπανία και την Γερμανία, τα οποία εισάγονται στις ΗΠΑ, αλλά όπως ανακοινώθηκε από τα Κέντρα Ελέγχου των Ασθενειών (CDC) δεν αναμένεται να ξεσπάσει επιδημία στη χώρα.
«Η αμερικανική παραγωγή (αγροτικών προϊόντων) παραμένει ασφαλής και δεν υπάρχει λόγος οι Αμερικανοί να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες» επισήμανε ο Ντέιβιντ Ελντερ, διευθυντής περιφερειακών επιχειρήσεων της FDA.
Ο φόβος, όμως, έχει οδηγήσει πολλούς καταναλωτές στην Ευρώπη να αποφεύγουν τα λαχανικά.
«Δεν πουλάμε αγγούρια. Απλά ο κόσμος δεν τα αγοράζει πια» δήλωσε οπωροπώλης σε αγορά του Βερολίνου. «Πουλάμε, επίσης, 80% λιγότερα μαρούλια και μόνο τις μισές ντομάτες» είπε.
Η εξέλιξη αυτή δεν είναι περίεργη, μιας και η Γερμανία εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες να αποφύγουν την κατανάλωση αυτών των τριών λαχανικών.
Σε ολόκληρη τη χώρα σχολεία και παιδικοί σταθμοί αφαιρούν τα ωμά λαχανικά από το μενού τους.
Ο πανικός αυτός έχει πλήξει περισσότερο τις εξαγωγές από την Ισπανία. Στην Αλμέρια, ο επικεφαλής της ένωσης αγροτών δηλώνει ότι οι εξαγωγές λαχανικών στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν πέσει σχεδόν στο μηδέν.
Με τους Ευρωπαίους αγρότες να παραπονιούνται για τη χρηματική ζημιά που υφίστανται, η Γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε την Πέμπτη με τον Ισπανό πρωθυπουργό και συμφώνησαν να πιέσουν να δοθεί βοήθεια από την ΕΕ σε αυτούς που πλήττονται.
Συνολικά 19 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους -οι 18 στην Γερμανία και άλλος ένας στη Σουηδία-, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας ανακοίνωσαν ότι δύο μέλη των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται στη Γερμανία πιστεύεται ότι έχουν προσβληθεί από το επικίνδυνο στέλεχος του βακτηρίου.
Εν τω μεταξύ, το γερμανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών Ρόμπερτ Κοχ αναφέρει σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή ότι το τελευταίο διήμερο καταγράφηκαν άλλα 199 κρούσματα μόλυνσης, εκ των οποίων τα 50 έχουν εμφανίσει το ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο, το οποίο πλήττει τα νεφρά και το νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.
Οι γερμανικές κλινικές απηύθυναν έκκληση για δωρεά αίματος, καθώς ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έχει φθάσει τα 1.733 από την 1η Μαΐου.
Ενώ τα κρούσματα στη Γερμανία εμφανίζουν αύξηση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Υγεία και την Πολιτική Κατανάλωσης, Τζον Ντάλι, απέκλεισε την ανάγκη απαγόρευσης εξαγωγών αγγουριών ή την ανάγκη έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας για τη βόρειο Γερμανία.
«Η επιδημία είναι γεωγραφικά περιορισμένη σε μια περιοχή γύρω από την πόλη του Αμβούργου» είπε σε δημοσιογράφους.
«Φαίνεται πως η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση» προσθέτει.