Οι επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα χώρισαν 122 ισπανούς ηλικίας 18 έως 20 ετών σε δυο ομάδες. Στην πρώτη ομάδα των 61 εθελοντών τους έβαλαν να πιουν μέχρι… τελικής πτώσεως, ενώ στη δεύτερη ομάδα τους ανάγκασαν να μείνουν μακριά από το αλκοόλ.
«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα πως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιδρά αρνητικά πάνω στην λεγόμενη δηλωτική μνήμη των ατόμων αυτών, εμποδίζοντας τους από το να απομνημονεύσουν νέες πληροφορίες και γνώσεις», τονίζει η επικεφαλής της έρευνας, Μαρία Παράδα. Δηλωτική είναι η μνήμη που ονομάζουμε «θύμηση» και σχετίζεται με την ανάκληση καταστάσεων, προσώπων και εικόνων.
Η μελέτη αυτή έρχεται να αντικρούσει μια πρόσφατη έρευνα από το Ερευνητικό Κέντρο Αλκοόλ και Τοξικομανίας του Πανεπιστημίου του Τέξας, που υποστηρίζει ότι όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση μέθης, ενεργοποιούνται ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου μας που σχετίζονται με την μνήμη.
«Συνήθως, όταν μιλάμε για τη μάθηση και τη μνήμη, μιλάμε για τη συνειδητή μνήμη. Το αλκοόλ μειώνει την ικανότητά μας να κρατήσουμε κομμάτια πληροφοριών, όπως, για παράδειγμα, το όνομα του συναδέλφου μας ή τον ορισμό μιας λέξης ή πού παρκάραμε το αυτοκίνητό μας το πρωί», τονίζει ο νευροβιολόγος Χιτόσι Μορικάβα, καταλήγοντας πως «το υποσυνείδητό μας, όμως, μαθαίνει και θυμάται πράγματα και το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει ουσιαστικά τη μαθησιακή του ικανότητα».