Οι επιστήμονες πήραν συνεντεύξεις από 50 νέους ηλικίας 25-35 ετών, ρωτώντας τους σχετικά με το επίπεδο διαβίωσης τους, τις επαγγελματικές τους φιλοδοξίες και την συναισθηματική και ψυχολογική τους κατάσταση. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι περισσότεροι εξ’ αυτών πάσχουν από αυτό που ονόμασαν «κρίση των 25 ετών» (quarter life crisis : κρίση της πρώτης 25ετίας) με συμπτώματα που προσομοιάζουν τα αντίστοιχα της «κρίσης της μέσης ηλικίας» των γονιών τους.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της έρευνας, Ολιβερ Ρόμπινσον, η ψυχοσωματική αυτή κρίση οφείλεται κυρίως στις ραγδαίες αλλαγές που συμβαίνουν στις ζωές των νεαρών ανθρώπων, λόγω της οικονομικής κρίσης και της επαγγελματικής αβεβαιότητας.


«Η περιρρέουσα ρευστότητα σε ολους τους τομείς της ζωής των νέων ανθρώπων τους προκαλεί έντονα συναισθήματα απογοήτευσης»,
τονίζει ο κ. Ρόμπινσον. Και προσθέτει : «παλιότερα αυτή η πρώιμη συναισθηματική, επαγγελματική και οικονομική αβεβαιότητα ήταν χαρακτηριστικό μιας γενιάς ανθρώπων που πλησίαζε σε ηλικία τα 40 χρόνια. Τώρα όμως, η οικονομική ύφεση χτυπάει τις νεώτερες γενιές και ο μέσος όρος ηλικίας των απογοητευμένων έχει χαμηλώσει». Μια ενδεδειγμένη ψυχολογική λύση σε αυτή την κατάσταση, κατά τον βρετανό επιστήμονα, είναι «να κάνουν πράγματα που έκαναν στην εφηβεία τους, ώστε να ξανανιώσουν νέοι».


Ωστόσο, σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν και καλά νέα : όσοι περάσουν αυτή τη κρίση πριν τα 35 τους χρόνια, κατά πάσα πιθανότητα θα αποφύγουν μια αντίστοιχη όταν σαρανταρίσουν.