ΛΟΝΔΙΝΟ

Γίνεται ένα χάπι να «εξουδετερώσει» τη δελεαστική μυρωδιά των φαγητών, βοηθώντας μας να αντισταθούμε στον πειρασμό; Ναι, λένε οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τον λόγο που τα φαγητά μας μυρίζουν καλύτερα όταν πεινάμε, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την παρασκευή χαπιών ή ρινικών σπρέι που να ρυθμίζουν αυτή τη διαδικασία.

Τέτοιου είδους σκευάσματα θα μας βοηθούν να αντιστεκόμαστε στον πειρασμό φαγητών που αν και πολύ νόστιμα είναι εξαιρετικά λιπαρά.

Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν τον τρόπο που οι δροσόφιλες αντιδρούν σε φρουτώδη περισσεύματα φαγητού στο πιάτο. Παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος οι δροσόφιλες έχουν πολλά κοινά γονίδια με τους ανθρώπους και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται σε εργαστηριακές μελέτες. «Παρατηρήσαμε ότι οι πεινασμένες μύγες περνούσαν περισσότερο χρόνο περπατώντας γύρω από την πηγή του φαγητού, ενώ οι χορτάτες πετούσαν σε ολόκληρο τον χώρο και κυρίως στην περίμετρο», ανέφεραν οι επιστήμονες.

Η απόδειξη ότι τα έντομα έλκονταν στο φαγητό από την οσμή ήρθε όταν οι επιστήμονες τους αφαίρεσαν τις κεραίες της όσφρησης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δροσόφιλες να σταματήσουν να περιφέρονται γύρω από το φαγητό, αναφέρεται στην επιθεώρηση Cell. Άλλη έρευνα, του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, έδειξε ότι όταν τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό πέφτουν με την πείνα, παράγεται μία πρωτεΐνη που καθιστά τις οσμές πιο έντονες.

«Φαίνεται ότι η μύτη περιορίζει τις μυρωδιές όταν η ινσουλίνη στον οργανισμό είναι άφθονη» σημείωσε ο επικεφαλής της έρευνας Τζινγκ Γουόνγκ. Αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να οδηγήσει στην παρασκευή ενός ρινικού σπρέι ινσουλίνης που να καταστέλλει τις οσμές με αποτέλεσμα τα φαγητά να καθίστανται λιγότερο δελεαστικά.