– Κύριε καθηγητά, τι ακριβώς συνέβη στο πυρηνικό εργοστάσιο Φουκουσίμα; Μπορούμε να έχουμε μια πρώτη εικόνα; «Το πρόβλημα ξεκίνησε από τον μεγάλο σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μετά τον σεισμό και τη διακοπή του ρεύματος, ενώ θα έπρεπε να λειτουργήσουν τα δευτερογενή συστήματα ασφαλείας, οι γεννήτριες δεν λειτούργησαν επειδή είχαν πλημμυρίσει. Επομένως δεν υπήρχε η δυνατότητα να ψυχθεί ο αντιδραστήρας. Εφόσον λοιπόν η θερμοκρασία είναι μεγάλη, και η πίεση είναι αντίστοιχα υψηλή. Αυτή τη στιγμή υπήρξε μια έκρηξη που δεν γνωρίζουμε αν προερχόταν από τον προστατευτικό θόλο της καρδιάς του αντιδραστήρα ή από το υπόλοιπο κτίριο».
– Μας λέτε ότι υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια. Τι συμβαίνει αν πραγματοποιηθεί το καθένα από αυτά; «Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή αν η έκρηξη προήλθε από τον θόλο της καρδιάς του αντιδραστήρα, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, διότι τότε μιλάμε για διαρροή ραδιενέργειας από τον αντιδραστήρα στο περιβάλλον. Εχουμε δηλαδή την αρχή ενός νέου Τσερνόμπιλ και αυτό καταλαβαίνουμε τι σημαίνει για την ανθρώπινη ζωή- και όχι μόνο- και το περιβάλλον. Αν πρόκειται για το δεύτερο σενάριο, τότε τα πράγματα είναι πιο εύκολα γιατί δεν εκπέμπεται ραδιενέργεια από την καρδιά του αντιδραστήρα και η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί αν οι υπεύθυνοι δράσουν άμεσα».
– Μέχρι στιγμής όμως,σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην ατμόσφαι ρα διέφυγαν αέρια τα οποία έχουν ραδιενέργεια. Αυτό δεν είναι επικίνδυνο; «Κοιτάξτε. Αυτή η διαφυγή είναι ελεγχόμενη. Δηλαδή, αφήνουν να φύγουν αέρια για να εκτονωθεί η κρίση στο εσωτερικό της καρδιάς του αντιδραστήρα, τα οποία βεβαίως και έχουν ραδιενέργεια. Ωστόσο η διαφυγή αυτή βοηθά να αποφύγουμε χειρότερες καταστάσεις. Αν οι υπεύθυνοι κατορθώσουν σύντομα να επέμβουν ώστε να λειτουργήσουν οι γεννήτριες, να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση του εργοστασίου, να αρχίσει η ψύξη του αντιδραστήρα, η διαφυγή αυτή, των αερίων, είναι απαραίτητη. Υπάρχει πείρα, υπάρχει τεχνογνωσία, ελπίζουμε, επειδή υπάρχει και το στοιχείο του πανικού λόγω της τεράστιας καταστροφής από τον σεισμό, ότι θα ληφθούν ψύχραιμα οι σωστές αποφάσεις».
– Θα ήθελα να επανέλθω.Τα ραδιενεργά αυτά αέρια δεν είναι επικίνδυνα;
«Οχι. Αν αυτό συμβεί για λίγες ημέρες, δεν αποτελεί τόσο μεγάλο πρόβλημα. Το πρόβλημα θα προκύψει αν αυτό συμβαίνει για μακρό χρονικό διάστημα. Τότε, ναι, οι επιπτώσεις είναι σοβαρές».
– Δηλαδή αυτή τη στιγμή λέμε «το μη χείρον βέλτιστον»; «Ακριβώς. Αφού βρισκόμαστε μπροστά στα δύο αυτά σενάρια, ελπίζουμε να εξελιχθεί το λιγότερο κακό. Οι πληροφορίες που έχουμε, ως σήμερα Σάββατο μεσημέρι, αναφέρουν ότι η έκρηξη δεν έγινε από την καρδιά του αντιδραστήρα. Ελπίζουμε, λοιπόν, να είναι έτσι».
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ