ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Κονγκολέζος προσπαθεί να πετύχει στο Βέλγιο την απαγόρευση του κόμικ «Ο Τεν Τεν στο Κονγκό», στο οποίο οι Αφρικανοί παρουσιάζονται με ρατσιστικά στερεότυπα. Ο Μπιενβενύ Μπούτου , κάτοικος Βελγίου, θεωρεί λ.χ. ότι «ο μαύρος βοηθός του Τεν Τεν στο Κονγκό παρουσιάζεται σαν χαζός και χωρίς προτερήματα. Κάνει τους αναγνώστες να πιστέψουν ότι οι μαύροι δεν έχουν εξελιχθεί».
Βελγικό δικαστήριο θα αποφασίσει αν το κόμικ θα συνεχίσει να πωλείται στη χώρα και αν θα πρέπει να περιλαμβάνει την προειδοποίηση ότι περιέχει προσβλητικό υλικό.
Το βιβλίο «Ο Τεν Τεν στο Κονγκό» είναι το δεύτερο κόμικ της σειράς «Οι περιπέτειες του Τεν Τεν» που δημοσίευσε ο Βέλγος Ερζέ (πραγματικό όνομα Ζορζ Ρεμί ) το 1930-31. Αργότερα ο ίδιος ο Ερζέ το χαρακτήρισε «νεανικό αμάρτημα» το οποίο αντικατόπτριζε τις προκαταλήψεις της εποχής. Για παράδειγμα, παρουσιάζει μια μαύρη γυναίκα να υποκλίνεται στον Τεν Τεν λέγοντας: «Λευκός κύριος πολύ καλός». Μια σκηνή που εμφάνιζε τον Τεν Τεν να παραδίδει μαθήματα Γεωγραφίας σε Κονγκολεζάκια λέγοντάς τους «θα σας μιλήσω σήμερα για την πατρίδα σας: το Βέλγιο» – καθώς το Κονγκό ήταν τότε βελγική αποικία- αντικαταστάθηκε αργότερα με μάθημα Μαθηματικών. Αλλά και σε αυτό ο Τεν Τεν ρωτούσε τους μικρούς μαύρους πόσο κάνουν δύο και δύο, δηλώνοντας εκ των προτέρων ότι δεν ήξεραν.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο «Τεν Τεν στο Κονγκό» γίνεται στόχος διαμαρτυρίας. Πριν από τρία χρόνια η βρετανική Επιτροπή για τη Φυλετική Ισότητα είχε ζητήσει την απαγόρευσή του επειδή περιέχει «εικόνες και λόγια φριχτής ρατσιστικής προκατάληψης».
Σ ήμερα το βιβλίο έχει μεταφερθεί από τα τμήματα παιδικών βιβλίων στη Βρετανία και πωλείται στα βιβλία ενηλίκων με μια χάρτινη ταινία που προειδοποιεί για τα «αστικά,πατερναλιστικά στερεότυπα της εποχής».
Ο Ερζέ (1907-1983) έχει κατηγορηθεί αρκετές φορές για έλλειψη ευαισθησίας σε διάφορους τομείς. Μερικοί επαυξάνουν τις κατηγορίες, άλλοι τον υπερασπίζονται. Ο καθηγητής Λόρενς Γκρόουβ τον παρουσιάζει ως οπορτουνιστή που πήγαινε όπου φυσούσε ο άνεμος. «Η δημοτικότητά του οφείλεται εν μέρει στο ότι ακολουθούσε τις τάσεις κάθε εποχής. Οταν ήταν της μόδας ο ναζισμός, έγινε ναζιστής, όταν ήταν της μόδας ο αποικιοκρατικός ρατσισμός, ακολούθησε και ο ίδιος» λέει.