O εγγονός του Ιωσήφ Στάλιν κατέθεσε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση κατά φιλελεύθερης ρωσικής εφημερίδας για ένα δημοσίευμα το οποίο ανέφερε ότι ο Στάλιν είχε σκοτώσει σοβιετικούς πολίτες. Καθώς ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν υπερασπιζόταν το όνομα του σοβιετικού ηγέτη στην Πολωνία, ο εγγονός του δικτάτορα, Γεβγκένι Τζουγκασβίλι, κατέθετε αγωγή σε βάρος της εφημερίδας «Νovaya Gazeta» ζητώντας αποζημίωση ύψους 227.000

ευρώ. «Μισός αιώνας ψέματα έχουν θίξει την υπόληψη του Στάλιν που δεν μπορεί να υπερασπίσει τον εαυτό του από τον τάφο και συνεπώς αυτή η υπόθεση είναι απαραίτητη για να επανορθωθεί η ζημιά» δήλωσε ο δικηγόρος του κ. Τζουγκασβίλι, Λεονίντ Ζούρα.

Φιλελεύθεροι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η αποκατάσταση του ονόματος του Στάλιν συνιστά μια προσπάθεια του Κρεμλίνου να εξυμνήσει το σοβιετικό παρελθόν της Ρωσίας και να κάνει τους Ρώσους υπερήφανους για την ιστορία τους, αποσιωπώντας παράλληλα τα εγκλήματα του Στάλιν. Το πραγματικό επώνυμο του Στάλιν είναι Τζουγκασβίλι και ο Γεβγκένι Τζουγκασβίλι είναι ο υιός του υιού του Στάλιν, Γιάκοφ, ο οποίος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πιστεύεται ότι οι ναζιστές προσφέρθηκαν να ανταλλάξουν τον Γιάκοφ με έναν αιχμάλωτο γερμανό στρατάρχη, αλλά ο Στάλιν αρνήθηκε την προσφορά. Ο Γεβγκένι Τζουγκασβίλι, ωστόσο, παραμένει ενθουσιώδης υποστηρικτής του παππού του.

Η οργή του κ. Τζουγκασβίλι ξεχείλισε από ένα δημοσίευμα της «Νovaya Gazeta» το οποίο αναφερόταν σε αποχαρακτηρισμένα μυστικά έγγραφα όπου δινόταν διαταγή για τηνεκτέλεση σοβιετικών πολιτών και έφεραν την υπογραφή του Στάλιν. Η αγωγή επίσης στρέφεται κατά της οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μemorial, που συγκέντρωσε μαρτυρίες από θύματα του Στάλιν οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο άρθρο σε ένθετο της εφημερίδας. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας το Κρεμλίνο προσπαθεί να παρουσιάσει τη νίκη της Ρωσίας στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως το πλέον σημαντικό ιστορικό γεγονός του 20ού αιώνα. Η προσοχή έχει στραφεί στην ηρωική ηγεσία του Στάλιν και όχι στα εγκλήματά του. Προσφάτως ένας σταθμός του μετρό επαναλειτούργησε έπειτα από ανακαίνιση και τρομοκρατημένοι φιλελεύθεροι πολίτες διαπίστωσαν ότι μια επιγραφή που εκθείαζε τον Στάλιν και είχε αφαιρεθεί μετά τον θάνατό του τη δεκαετία του 1950, επανατοποθετήθηκε. «Ο Στάλιν μας έμαθε να έχουμε αφοσίωση στο έθνος, μας ενέπνευσε να είμαστε εργατικοί και ηρωικοί» αναφέρεται στην επιγραφή.

Ο Σεργκέι Μιτρόκιν, ηγέτης του φιλελεύθερου κόμματος Γιάμπλοκο, χαρακτήρισε την επιγραφή «σκανδαλώδη» και είπε ότι ο Στάλιν ήταν υπεύθυνος για μια «τερατώδη γενοκτονία». Ο δικηγόρος του κ. Τζουγκασβίλι ανταπάντησε: «Ο Στάλιν έκανε τους πληθυσμούς λαό, προήδρευσε κατά τη διάρκεια μιας χρυσής εποχήςστη λογοτεχνία και στις τέχνες, ήταν ένας πραγματικός ηγέτης.Θέλουμε να αποκαταστήσουμε το όνομα του Στάλιν». Τέτοιες απόψεις έχουν μεγάλη απήχηση στους Ρώσους, ο οποίοι «βομβαρδίζονται» από πλήθος προπαγανδιστικών τηλεοπτικών προγραμμάτων και ιστορικών εγχειριδίων για την ηγεσία του Στάλιν την περίοδο του πολέμου και τους «αποτελεσματικούς χειρισμούς» του. Τον περασμένο χρόνο σε μια δημοσκόπηση για τον σπουδαιότερο Ρώσο στην ιστορία της χώρας, ο μυστακοφόρος δικτάτορας- ο οποίος ήταν Γεωργιανός- ήρθε τρίτος στην κατάταξη.

Η εν λόγω αγωγή δεν ήταν η μοναδική περίεργη με την οποία το Μemorial κλήθηκε να ασχοληθεί τον τελευταίο καιρό αφού ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ κατέθεσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον του επικεφαλής της οργάνωσης Ολεγκ Ορλόφ. Ο κ. Ορλόφ κατηγόρησε τον κ. Καντίροφ για τον θάνατο της ακτιβίστριας Νατάλια Εστεμίροβα, η οποία ερευνούσε περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον τσετσένο ηγέτη. Ο επικεφαλής του Μemorial εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κ. Καντίροφ είναι υπεύθυνος για την απαγωγή και την εκτέλεση της Εστεμίροβα καθώς, αν μη τι άλλο, είναι πρόεδρος σε μια χώρα που επιτρέπει τέτοιου είδους εγκλήματα να παραμένουν ατιμώρητα. Αν και πολλοί εχθροί και επικριτές του κ. Καντίροφ είχαν άσχημο τέλος, οι πιθανότητες ο ίδιος να δικαστεί ή να ανακριθεί για κάποια από αυτές τις δολοφονίες είναι απειροελάχιστες.