1965 Aramis

Το ζητούμενο για τους δημιουργούς του ήταν να κερδίσουν την εκτίμηση όσων αναζητούν ένα κλασικό άρωμα. Και όπως αποδεικνύεται, το πέτυχαν χάρη στην ξύλινη χροιά του που το διατηρεί τόσα χρόνια στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων.

1973, Paco Rabanne Pour Homme

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δημιούργησε σχολή για πολλές μεταγενέστερες επιτυχίες. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι το 1975, μόλις δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του, ψηφίστηκε στα βραβεία FiFi – κάτι σαν τα Οσκαρ της αρωματοποιίας – ως το πιο ενδιαφέρον αντρικό άρωμα.

1959 Guerlain, Vetiver

Το υπογράφει ο Ζαν Πολ Γκερλέν, ο τελευταίος απόγονος της πιο διάσημης οικογένειας αρωματοποιών στον κόσμο. Το 2000 ο οίκος ανανεώνει τη συσκευασία και το χρώμα του αρώματος, ενώ διατηρεί αυθεντική την κλασική, αρρενωπή χροιά του χάρη στις νότες από εσπεριδοειδή, κέδρο, vetiver, πιπέρι και καπνό.

1974, Givenchy Gentleman

Το δεύτερο, κατά σειρά, αντρικό άρωμα του οίκου έμελλε να κερδίσει επάξια μία θέση στο πάνθεο των κλασικών. Ο επιτυχημένος συνδυασμός διά χειρός Πολ Λεζέρ – η «μύτη» του αρώματος – ξύλων και vetiver ήταν το εισιτήριο για τη δόξα.

1966, Dior Eau Sauvage

Ενα από τα κλασικά, αντρικά, δροσερά αρώματα. Με μια ειδοποιό διαφορά, λένε οι ειδικοί: Είναι ίσως το μοναδικό αναγνωρίσιμο άρωμα. Το μυστικό της επιτυχίας του λέγεται ότι είναι ο αρμονικός συνδυασμός του δενδρολίβανου με την πικρή ευωδιά, μαζί με νότες από λεμόνι και την προσθήκη των κλασικών πικάντικων στοιχείων όπως είναι το κεχριμπάρι, το σανταλόξυλο, το πατσουλί και το vetiver.

1996, Armani Acqua Di Gio

Το νεότερο μέλος της παρέας είναι ένας φόρος τιμής του διάσημου δημιουργού στις φυσικές καλλονές της νήσου Παντελλερία, όπου περνά τις διακοπές του. Με την αρωγή του Αλμπέρτο Μορίγιας – μία από τις πιο διάσημες, σύγχρονες «μύτες» – δημιούργησαν ένα δροσερό, φρέσκο άρωμα που αναδεικνύει ιδανικά την ομορφιά της μεσογειακής φύσης.

1955, Chanel Pour Monsieur

Κυκλοφόρησε με τρεις ονομασίες: A Gentleman’s Cologne για τη Μεγάλη Βρετανία, Chanel for Men για τις Ηνωμένες Πολιτείες και Chanel pour Monsieur για τη Γαλλία. Το 1989 ο οίκος το λανσάρει εκ νέου, με τελικό όνομα το Chanel pour Monsieur, και την ίδια, πάντα επιτυχημένη, αρρενωπή και κομψή ευωδιά.

1988, Davidoff Cool Water

Είναι το μοναδικό που δεν έχει την παραδοσιακή σχέση των αρωμάτων με τον κόσμο της μόδας. Ούτε προέρχεται από κλασική οικογένεια αρωματοποιών. Και όμως, θεωρείται συνώνυμο των δροσερών αρωμάτων, ενώ είναι το πλέον ευπώλητο του ομίλου Coty, στον οποίο ανήκει. Σε αυτό συνηγορεί ο συνδυασμός κλασικών συστατικών, όπως είναι το γιασεμί και το σανταλόξυλο με λεβάντα και παραδοσιακές ξύλινες και πικάντικες νότες, όπως musk και oakmoss.