ΥΛΙΚΑ (για ένα μέτριο ταψί) Για το σιρόπι
450 γρ. ζάχαρη
χυμό από 1 λεμόνι
Για το κιουνεφέ500 γρ. φύλλο κανταΐφι
220 γρ. φρέσκο βούτυρο τύπου Κερκύρας, λιωμένο
450 γρ. μείγμα από κρεμώδες τυρί τύπου Philadelphia και μοτσαρέλα
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης, σπασμένα, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗΣιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τον χυμό του λεμονιού. Βράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά σε σιγανή φωτιά. Αποσύρουμε και κρατάμε στην άκρη.
Κιουνεφέ: Ανοίγουμε το φύλλο καταΐφι και με τα χέρια μας το ξαίνουμε ώστε να σπάσουν οι κολλημένες ίνες και να φουντώσει. Περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε ώστε να βραχεί όλο το καταΐφι.
Χωρίζουμε το φύλλο σε δύο μέρη και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Στρώνουμε το ένα μέρος των φύλλων στο ταψί μας και πατάμε με το χέρι μας για να έχει παντού το ίδιο πάχος. Aπλώνουμε από πάνω το μείγμα των τυριών αφήνοντας περιμετρικά από τις άκρες του ταψιού 2 δάχτυλα χωρίς γέμιση. Από πάνω βάζουμε το υπόλοιπο κανταΐφι και το στρώνουμε καλά. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά.
Σιροπιάζουμε ζεστό το κιουνεφέ με κρύο σιρόπι. Προαιρετικά πασπαλίζουμε με τα φιστίκια.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015.