Φτιάχνω ένα σιρόπι βράζοντας για 10 λεπτά 250 ml νερό με 250 γρ. ζάχαρη στους 107°C (χρειάζομαι θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής). Το αφήνω στην άκρη να κρυώσει και προσθέτω 250 ml χυμό λεμονιού, ξύσμα από 1 λεμόνι, ακέρωτο και τέλος 100 ml έ.π. ελαιόλαδο. Το δουλεύω στην παγωτομηχανή*. Προτού πήξει εντελώς, προσθέτω 2 ασπράδια αβγών, χτυπημένα σε μαρέγκα.
Σερβίρω αμέσως περιχύνοντας με λίγο αγουρέλαιο και μερικά φύλλα φρέσκιας ρίγανης που δίνουν μια ιδιαίτερη νότα (υλικά για 4 άτομα).
*Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, είναι εύκολο να το φτιάξετε αν έχετε ένα καλό μπλέντερ: ρίξτε το μείγμα του λεμονιού με τη ζάχαρη σε παγοθήκες και βάλτε τες στην κατάψυξη. Οταν παγώσει πολύ καλά, βάλτε τα λεμονοπαγάκια στο μπλέντερ και χτυπήστε δυνατά μέχρι να σχηματιστεί το παγωτό. Σε αυτή την εκδοχή της συνταγής δεν χρειάζονται ασπράδια.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 12 Οκτωβρίου 2014.