YΛΙΚΑ (για 4 άτομα)6 αγκινάρες
χυμός από 2 λεμόνια
600 γρ. χλωρά κουκιά
1 ξερό κρεμμύδι, σε φέτες {{{ moto }}}
3 σκελίδες σκόρδο
1 φλ. νερό
1/4 κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. μαύρο πιπέρι
½ κ.σ. μαραθόσπορο, ψιλοτριμμένο
2 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, σε λεπτές ροδέλες
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο Για το ντελμπιέ
1/4 κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
½ φλ. νερό ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα κουκιά, όπως τα φασολάκια, κόβοντας τις άκρες και αφαιρώντας τις πλαϊνές ίνες. Τα σπάμε στη μέση ή στα 3, αν είναι μεγάλα.
Σε βαθύ τηγάνι με καπάκι ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο, σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά και προσθέτουμε το σκόρδο, τα κουκιά και τις αγκινάρες. Ρίχνουμε το νερό, αλάτι, πιπέρι, τον μαραθόσπορο και σκεπάζουμε. Σιγοβράζουμε για 35 λεπτά. Αν δεν έχει μείνει αρκετό νερό στην κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο.
Ετοιμάζουμε το ντελμπιέ, ανακατεύοντας μέσα σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τον χυμό λεμονιού, ώσπου να δημιουργηθεί ένα μείγμα με κρεμώδη υφή. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το φαγητό. Κουνάμε την κατσαρόλα ώστε να πάει παντού και την ξαναβάζουμε στη φωτιά για ελάχιστα λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Σβήνουμε αμέσως τη φωτιά, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο. Ελέγχουμε το αλάτι και σερβίρουμε.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014.