ΥΛΙΚΑ(για 1 µεσαία φόρµα σε σχήµα αστεριού)
300 γρ. βούτυρο αγελάδος, 82% λιπαρά και λίγο επιπλέον, για το άλειµµα της φόρµας
320 γρ. ζάχαρη
ξύσµα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
ξύσµα από ½ λεµόνι, ακέρωτο
ξύσµα από 1 λάιµ, ακέρωτο
5 αβγά
180 ml γάλα
50 ml χυµός πορτοκαλιού
20 ml χυµός λεµονιού
1 λουβί βανίλιας, οι σπόροι
2 γρ. αλάτι
550 γρ. µαλακό αλεύρι και λίγο επιπλέον, για το πασπάλισµα της φόρµας
10 γρ. µπέικιν πάουντερ
150 γρ. πούδρα αµυγδάλου
Για το γλάσο σοκολάτας
150 γρ. ζάχαρη άχνη
50 γρ. κακάο
15 ml νερό
3-4 σταγόνες χυµό λεµονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 170°C, στον αέρα. Στον κάδο του µίξερ ρίχνουµε το βούτυρο, τη ζάχαρη και το ξύσµα των εσπεριδοειδών και τα χτυπάµε µε το φτερό µέχρι να ασπρίσουν. Προσθέτουµε σταδιακά τα αβγά, το γάλα και τους χυµούς. Αποσύρουµε και προσθέτουµε τα υπόλοιπα υλικά ενσωµατώνοντάς τα στο µείγµα µε µια µαρίζ.
Βουτυρώνουµε και αλευρώνουµε τη φόρµα και αδειάζουµε µέσα το µείγµα. Ψήνουµε για περίπου 45 λεπτά. Βγάζουµε από τον φούρνο και αφήνουµε να κρυώσει.
Σε µια µπασίνα βάζουµε όλα τα υλικά για το γλάσο και τα ανακατεύουµε, ώσπου να σχηµατιστεί µια οµοιογενής κρέµα. Την απλώνουµε στην επιφάνεια της βασιλόπιτας ώστε να την καλύψει. Διακοσµούµε προαιρετικά µε διάφορα χριστουγεννιάτικα στολίδια
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2013.