ΥΛΙΚΑ (για 4 άτοµα)

1 µατσάκι σέσκουλα

50 ml έ.π. ελαιόλαδο

1 κρεµµύδι, κοµµένο σε µικρούς κύβους

2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκοµµένες

4 κ.γ. σπόρους κύµινου

2 κ.γ. κόλιαντρο, σε σκόνη

4-5 ίνες κρόκου Κοζάνης

4 κ.γ. κύµινο, σε σκόνη

2 κ.γ. γλυκιά πάπρικα

2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα

1 κόκκινη καυτερή πιπεριά, ψιλοκοµµένη

χυµός από 1 λεµόνι

100 ml ζωµός λαχανικών (σπιτικός ή ψυγείου)

θαλασσινό αλάτι και πιπέρι {{{ moto }}}

400 γρ. φασόλια γίγαντες, βρασµένα

1 µατσάκι κόλιαντρο, χονδροκοµµένο

1 µατσάκι δυόσµο, χονδροκοµµένο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιµάζουµε τα σέσκουλα. Κόβουµε τα κλωνάρια τους και τα πλένουµε µαζί µε τα φύλλα, αλλάζοντας αρκετές φορές το νερό τους. Χωρίζουµε τα κλωνάρια στη µέση κατά µήκος και τεµαχίζουµε το καθένα σε λοξά κοµµάτια, µήκους 4 εκ. Χονδροκόβουµε τα φύλλα και τα αφήνουµε στην άκρη.

Σε µια µεγάλη κατσαρόλα µε καπάκι ζεσταίνουµε το ελαιόλαδο. Ρίχνουµε τα κρεµµύδια και το σκόρδο και τα σοτάρουµε µέχρι να ξανθύνουν. Προσθέτουµε τα µπαχαρικά και την καυτερή πιπεριά και µαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ώσπου να µοσχοµυρίσουν. Προσθέτουµε τα κλωνάρια από τα σέσκουλα, τον χυµό λεµονιού, τον ζωµό, αλάτι και πιπέρι. Χαµηλώνουµε τη φωτιά, σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε για 10 λεπτά.

Προσθέτουµε τα φύλλα από τα σέσκουλα και τα φασόλια και ανακατεύουµε. Σκεπάζουµε και µαγειρεύουµε για 10 λεπτά ακόµη. Αποσύρουµε από τη φωτιά, προσθέτουµε το κόλιαντρο και τον δυόσµο και ανακατεύουµε. Σερβίρουµε το φαγητό ζεστό, µε γιαούρτι, φρυγανισµένο ψωµί και ντοµάτες σιγοψηµένες στο τηγάνι µε λίγο λάδι.

H συνταγή είναι από το βιβλίο «Δηµιουργική χορτοφαγία» της Μαρίας Ηλία, εκδ. Τερζόπουλος, ελαφρώς τροποποιηµένη.