Αν βρείτε κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής, προτιµήστε το. Σε συνδυασµό µε τα υπόλοιπα υλικά θα µετατραπεί σε πιάτο αξιώσεων.
Υλικά (για 4-6 άτοµα)
- 1 κοτόπουλο (περίπου 2 κιλά), κοµµένο σε µερίδες
- αλάτι
- 120 ml έ.π. ελαιόλαδο
- 250 γρ. κρεµµύδι, κοµµένο σε φέτες
- 50 γρ. µπέικον, ψιλοκοµµένο
- 75 γρ. πράσινες πιπεριές, κοµµένες σε λωρίδες
- 125 γρ. κόκκινες πιπεριές, κοµµένες σε λωρίδες
- 350 γρ. µανιτάρια στρογγυλά, ολόκληρα, χωρίς κοτσάνια
- 30 γρ. σκόρδο, ψιλοκοµµένο
- 20 γρ. αλεύρι
- 125 ml λευκό κρασί
- 150 ml ντοµάτες κονκασέ
- 500 ml ζωµός κοτόπουλου (σπιτικός ή ψυγείου)
- 10 γρ. βασιλικός, ψιλοκοµµένος
Εκτέλεση
Αλατίζουµε καλά το κοτόπουλο. Ζεσταίνουµε µια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουµε το µισό ελαιόλαδο και σοτάρουµε το κοτόπουλο µέχρι να ροδίσει καλά από όλες τις πλευρές του. Το βγάζουµε από την κατσαρόλα και πετάµε τα λίπη.
Βάζουµε πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά, προσθέτουµε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεµµύδια, το µπέικον και τις πιπεριές. Αλατίζουµε και σοτάρουµε µέχρι να πάρουν έντονο χρώµα τα κρεµµύδια και να αρχίσουν να µαλακώνουν. Προσθέτουµε τα µανιτάρια και τα σοτάρουµε µέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν. Ρίχνουµε το σκόρδο και µόλις µυρίσει προσθέτουµε το αλεύρι και ανακατεύουµε καλά. Σβήνουµε µε το κρασί και αφήνουµε να εξατµιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουµε τις ντοµάτες, αλατίζουµε και ρίχνουµε τον ζωµό.
Επαναφέρουµε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα, περιµένουµε να έρθει σε βρασµό ο ζωµός και αµέσως χαµηλώνουµε τη φωτιά. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα και µαγειρεύουµε σε πολύ χαµηλή θερµοκρασία, µέχρι να µαλακώσει το κοτόπουλο. Δοκιµάζουµε το φαγητό για αλάτι και γαρνίρουµε µε τον βασιλικό.
Tips
- Aν η σάλτσα είναι αραιή, μπορείτε να τη βράσετε λίγη ώρα χωριστά από το κοτόπουλο.
- Αυτό το φαγητό γίνεται και στον φούρνο στους 140 βαθμούς Κελσίου από το 2ο βήμα κι έπειτα.