Συνδυάσαµε το σπανάκι µε µια απλή πάστα και ετοιµάσαµε ένα υγιεινό και δυναµωτικό γεύµα. Αυτό το ασυνήθιστο πέστο διατηρείται σε αεροστεγές βάζο στο ψυγείο για τρεις ηµέρες.
Υλικά (για 2 άτοµα)
- 250 γρ. σπανάκι, καλά πλυµένο
- 250 γρ. πένες ολικής άλεσης
- 1/3φλ. παρµεζάνα, τριµµένη + λίγη επιπλέον για το σερβίρισµα
- 1/3φλ. καρύδια, σπασµένα και καβουρδισµένα
- ½ σκελίδα σκόρδου
- 1 κ.γ. ξύσµα από λεµόνι, ακέρωτο
- 1 κ.σ. χυµό λεµονιού
- 1/4φλ. έ.π. ελαιόλαδο και νερό σε ίσες ποσότητες
- χονδρό αλάτι και χονδροτριµµένο πιπέρι
- 250 γρ. ντοµατίνια, κοµµένα στα δύο
Εκτέλεση
Σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά, βράζουµε αλατισµένο νερό. Σε µεγάλο µπολ βάζουµε µπόλικο παγωµένο νερό και τοποθετούµε µέσα ένα σουρωτήρι για να παραµείνει κρύο.
Μέσα στο νερό που βράζει, ρίχνουµε λίγο λίγο το σπανάκι και ανακατεύουµε, για
περίπου 30 δευτερόλεπτα. Μεταφέρουµε το σπανάκι στο σουρωτήρι, στο παγωµένο νερό.
Κρατάµε στην άκρη το βραστό νερό. Αφήνουµε το σπανάκι να κρυώσει καλά και ύστερα το βγάζουµε µε το σουρωτήρι και το σουρώνουµε πολύ καλά.
Βράζουµε τις πένες στο νερό που κρατήσαµε από το σπανάκι, σύµφωνα µε τις οδηγίες του πακέτου, ώσπου να γίνουν al dente. Φυλάµε µισό φλιτζάνι από το νερό µέσα στο οποίο έβρασαν. Σουρώνουµε αµέσως τα ζυµαρικά και τα επαναφέρουµε στην κατσαρόλα.
Χτυπάµε στο multi το σπανάκι, την τριµµένη παρµεζάνα, τα καρύδια, το σκόρδο, το ξύσµα και τον χυµό του λεµονιού, ώσπου να γίνουν ένα µείγµα που θα µοιάζει µε πέστο. Προσθέτουµε το µείγµα ελαιόλαδου και νερού και συνεχίζουµε να χτυπάµε για ακόµη 1 λεπτό, ώσπου το µείγµα να αποκτήσει κρεµώδη υφή. Αλατοπιπερώνουµε.
Προσθέτουµε τα ντοµατίνια και το πέστο στις πένες. Καθώς ανακατεύουµε, προσθέτουµε και το νερό που είχαµε κρατήσει από το βράσιµο των ζυµαρικών. Δοκιµάζουµε τη γεύση και προσθέτουµε αλατοπίπερο αν χρειάζεται. Σερβίρουµε µε έξτρα παρµεζάνα.
- Ανά µερίδα: 499 θερµίδες, 17 γρ. πρωτεΐνη, 23 γρ. λιπαρά, 62 γρ. υδατάνθρακες, 9 γρ. φυτικές ίνες.