Υγιεινό και πεντανόστιµο, το φτιάχνει η µαµά του 8χρονου Γιώργου-Αγγελου, η Κατερίνα, που ζει στο Πεκίνο και µαθαίνει τους Κινέζους να χρησιµοποιούν το ελαιόλαδο στην κουζίνα τους.
Υλικά (για 1 στρογγυλή φόρµα)
- 1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
- 1½ φλ. ζάχαρη
- 4 αβγά
- 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει µόνο του
- 1 κ.γ. σόδα
- ½ κ.γ. µοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
- ξύσµα από 1 πορτοκάλι, ακέρωτο
- 5-6 κ.σ. χυµό πορτοκαλιού
- 3½ φλ. καρότα, καθαρισµένα και τριµµένα (περίπου 400 γρ.)
- 1 φλ. καρύδια, τριµµένα
- βούτυρο για το άλειµµα
Εκτέλεση
Βάζουµε στο µπολ του µίξερ όλα µαζί τα υλικά εκτός από τα καρότα και τα καρύδια και τα χτυπάµε καλά. Αφού αφρατέψουν, ρίχνουµε τα καρότα και τα καρύδια και ανακατεύουµε µε ένα κουτάλι. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C.
Βουτυρώνουµε ελαφρά µια φόρµα για κέικ (αν χρησιµοποιήσουµε φόρµα σιλικόνης δεν χρειάζεται να τη βουτυρώσουµε) και ψήνουµε στον φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά.
Αναποδογυρίζουµε πάνω σε πιατέλα και αφήνουµε να κρυώσει. Πασπαλίζουµε µε ζάχαρη άχνη και σερβίρουµε.
Tips
- Αν θέλετε να φτιάξετε ατομικά κέικ, μοιράζετε το μείγμα σε ειδικά χαρτιά ψησίματος και τα γεμίζετε μέχρι τη μέση. Τα ψήνετε για περίπου 30-35 λεπτά για να μην ξεραθούν εντελώς.
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαύρη ζάχαρη για εντονότερη γεύση.